2008-07-20 4 浏览
上次同老公試過下午茶, 發覺好抵又好好味~同我個朋友講左後, 佢就經常念在口邊話要黎試, 所以約了上星期日同佢一齊再去食下午茶(其實我自己都好想去~嘻嘻~)二點鐘我巳去到酒樓樓下, 門口巳企滿了人, 即刻拿了2人籌, 本來諗住要等好耐, 點知等唔夠五分鐘就有位, 因為2 人位最快~我地好快就點好了點心~一定要試上次話好好味既麻辣酥, 點心一上枱, 佢望住巳差唔多流晒口水, 一直話好吸引, 夾了一個入口, 不停話好好味~但唔知點解我果件有好陣腥味~紅油雞湯抄手~ 佢話辣左d, 但我食就覺得祇有少少辣味, 不夠香, 唔係我杯茶~天津狗不理~ 上次食左一路記掛至今, 點可以漏左呢樣, 但今天的卻叫我好失望, 拿上枱時三個小小的包面巳滿面油光, 唔明祇係煎底部都會成個包都係油, 拿張紙巾索一索油先敢放入口, 唉~ 底部煎得一d都唔脆, 明顯係巳放左一段時間.因為無了我最想食既奶皇煎堆仔(好想哭呀~呢個係我最想食番既點心),所以點了蕾沙湯丸仔, 雖然話係湯丸仔, 但其實係好大粒麻蓉湯丸外面有的蕾沙, 好漏,一人一粒巳好夠~食了好多飽, 所以點了蟹子燒賣, 呢個點心水準一向都唔錯~唉~ 過了成個星
我地好快就點好了點心~
食了好多飽, 所以點了蟹子燒賣, 呢個點心水準一向都唔錯~
唉~ 過了成個星期先有時間黎寫番上星期食過既野, 真係有的難度, 呢篇野都寫了我幾多時間, 因為要諗番食過的野既菜名~ 最後還有個醬汁茄子, 我地還以為係碟上的, 點知黎到係用點心籠裝住, 其實就係街邊的煎鑲茄子, 大失所望, 一人勉強食了一件巳放棄~
整體今次比上次差好多, 但見水準不太穩, 下次還會唔會去? 嗯~~ 我諗如果經開果邊或者都會既~