2016-08-29
以前好多時去元朗,經常經過該店門,但一直無試過食.拍拖後,女友推薦我去吃.初時我以為又係常見被港式化既拉麵,食過後我完全改觀.首先,我呢次寫既係去第4次既體會,剛好經歷左店家改餐牌既時候。裝收裝潢:一般香港常見日式拉麵店舖格局,中置開放式廚房。服務:點餐用自選形式,店員反應算好快,而且會細心告知今日會有咩餐牌變動.坐低會先上吃拉麵不可或缺既冰水(有檸檬),而且會自動幫你加水.味道: 店家稱自己係博多風既拉麵,我期望既係濃稠既湯底加幼身既拉麵,呢點佢做到.我點左個焰,女友就點左個山松焰.都係(麵選硬,湯選濃).焰既湯底濃濃豬骨味,加上麵既硬度啱啱好,湯面唔見油膩.最搶既係大大塊厚身叉燒,入口有即溶既感覺,吃完好飽肚…山松焰既湯底會比較清新鮮甜.味附玉子做得好好,入味而中間糖心顯流質鮮甜.(吃太快唔記得影,下次補返)麵份量算大,我可以吃得飽.(女友吃唔晒剩低1/4,我吃埋之後飽到行唔郁)如果要總結味精,佢會係我係香港吃過既3甲之內.日本吃過幾間博多風,佢絕對唔會係佢地之下.
裝收裝潢:一般香港常見日式拉麵店舖格局,中置開放式廚房。
我點左個焰,女友就點左個山松焰.都係(麵選硬,湯選濃).
山松焰既湯底會比較清新鮮甜.
焰
日本吃過幾間博多風,佢絕對唔會係佢地之下.