2022-07-23 57 浏览
我諗永年車仔麵對大家嚟講一啲都唔陌生,但鐵板餐好似冇乜點聽過,依間分店位於沙田新城市廣場,鋪面幾大,坐得舒服🙂兩款牛扒比較個人鍾意食封門柳多啲,牛柳係用55度水溫慢煮,所以肉質比較稔,而且有咬口,牛味都幾濃,五成熟剛剛好。肉眼扒比較薄身,所以擺喺鐵板上容易變熟,所以建議盡快品嚐,我哋都係對永年招牌辣椒汁有興趣,唔使成日咁悶食黑椒汁或洋蔥汁🤣原來佢係平時食車仔麵上面嘅秘製汁,果然好惹味同埋估唔到同牛扒都咁match👍餐湯方面,酥皮嚟到係微熱有少少酥脆,牛尾羅宋湯我覺得可以再濃味啲,不過佢入邊多菜料同埋值得一讚係牛尾肉質夠爽彈👍但個人鍾意周打蜆肉魚湯多d,因為佢稀稠度適中,蜆肉鮮甜唔錯👍另外再叫蒜蓉包,烘得脆口,夠蒜蓉味好味😋紅豆奶茶冰勁多紅豆,紅豆起沙,成杯野唔會話太多冰,但係奶茶味唔算好出,味道唔錯☺️

另外再叫蒜蓉包,烘得脆口,夠蒜蓉味好味😋