講起香港傳統茶樓,有百年歷史的「蓮香樓」絕對係經典之選,最近在尖沙咀開咗新分店,唔單止廿四小時營業,店內裝潢保留懷舊風味,木桌舊椅、走馬燈、雀籠同點心車,完全保留老香港feel。點心方面,豬膶燒賣一絕,夠新鮮,豬膶無腥味,蝦餃皮薄餡靚,糯米雞香口又足料,牛柏葉爽口彈牙,鳳爪入味,花膠海鮮灌湯餃夠晒足料,好有火喉。最正係可以拎住卡仔出去自己揀想食嘅點心,成個飲茶過程好有氣氛,啲姐姐同你講笑,感覺親切。除咗點心,仲有啲懷舊菜式,錦鹵雲吞就係其中我最想食嘅一款,脆卜卜的雲吞點上酸汁,同細個食嘅味道一樣,燒味三拼絕對係水準之上,叉燒、燒腩仔同油雞用火爐仔鐵盤上,食落去熱辣辣的絕對夠誠意。甜品推介燕窩燉椰皇,夠滋潤,西米布甸滑溜唔太甜。晚上10時後仲係宵夜時段,啱晒喜歡飲夜茶嘅人士。