5天前 0 浏览
晏晝同台灣朋友黎食 直頭覺得影衰香港朋友推BB車問有冇lift可以搭所謂嘅經理指一指,然後就走開咗,再問侍應,侍應就話呢幾日冇開渦😒就要抬着BB車上兩層,條樓梯又窄。排完隊諗住有啖好食,點知呢度食點心好似開盲盒咁 要睇吓師傅有心情蒸啲咩出嚟就只能夠食嗰啲。坐咗兩個鐘都食唔到蝦餃燒賣。只見到無限次嘅叉燒包、紅棗糕、同埋只有半件嘅蘿蔔糕。好似開盲盒咁,完全唔係食自己想食嘅嘢,而係食師傅蒸咩出嚟,我就只有能夠食嗰啲。餐牌上面我諗10樣只有2樣係有。叫阿姐幫手熄一熄風扇,叫咗兩次佢又話搵咗經理做,點知完全冇人幫過我哋。食物垃圾連服務都一樣如果我係遊客嚟到間咁嘅餐廳真係超失望
晏晝同台灣朋友黎食 直頭覺得影衰香港
朋友推BB車問有冇lift可以搭
所謂嘅經理指一指,然後就走開咗,再問侍應侍應就話呢幾日冇開渦😒就要抬着BB車上兩層,條樓梯又窄。排完隊諗住有啖好食,點知呢度食點心好似開盲盒咁 要睇吓師傅有心情蒸啲咩出嚟就只能夠食嗰啲。坐咗兩個鐘都食唔到蝦餃燒賣。只見到無限次嘅叉燒包、紅棗糕、同埋只有半件嘅蘿蔔糕。

食物垃圾連服務都一樣

如果我係遊客嚟到間咁嘅餐廳真係超失望
6天前
午餐
6天前 0 浏览
垃圾級服務,排長龍拎點心半個鐘都拎唔到。種類得個兩三款,要客人自己枱食物上落樓梯,險象環生,個個食客都食到一肚氣。向經理反映,佢只會答你,佢話佢係替工,不負責任,甚至叫你唔好嚟食。完全做臭招牌,香港最差酒樓,沒有之一。
除左遊客之外,我不建議本地人去這間餐廳嘗試他們的點心。雖然這裡的菜單上有八款不同的點心,包括包、燒賣和蝦餃,聽起來似乎很吸引,但實際上,這些都是非常普通的選擇,並沒有特別出彩的地方。它們的味道和質素與其他更有名的茶樓相比較,根本無法相提並論。我覺得它的價錢真的非常高,但質素卻完全不配這個價位。相比之下,街邊連鎖點心外賣店在品質上都比佢優勝,不論是新鮮度還是口感都更勝一籌。例如,許多本地的小茶樓無論是在環境還是在服務上都更具吸引力,還提供更具代表性的本地風味。因此,我不推薦所有香港人去這間餐廳,因為在香港有很多其他茶樓提供更高性價比的選擇。甚至一些小型的本地點心店,斟選其新鮮的食材和精緻的製作工藝,都能令味道更加突出。總結而言,雖然我會建議遊客來這裡一試,因為這裡確實有一些標誌性的菜式,但作為本地人,還是選擇去那些更值得的地方用餐會更好。畢竟,真正的香港點心文化並不應該被這類過於商業化的餐廳所掩蓋。我相信,對於尋求正宗美食的香港人來說,普通一間茶樓的CP值更高,確實會讓你有更好的用餐體驗。

2025-05-30
  • 無推介
2025-05-30 103 浏览
30/5/2025 星期五,得悉尖沙咀新開了蓮香樓,梗係要去試吓啦!十二點左右去到蓮香樓,見到人客沿着樓梯排隊,我哋都即刻跟著啦!好彩都好快比到位。-張6-8人圓枱,我哋二人,要搭枱坐。點心是出點心counter 排隊自取,期間見到有一兩車點心車推過,而一些另類點心就要經店員落單訂購的。點心質素確係好食,真材實料,足料,亦懷舊,雖然要排隊取點心,都係值得嘅!飲茶的茶具可以同店員講要傳統茶盅,我哋今次冇留意,下次會試吓用茶盅品茶,有懷舊感。店員好友善,勤力清理枱上食完的點心籠,騰出枱上空間。尖沙咀開了蓮香樓,方便九龍新界人客,仲要係24小時營業,真係隨時都可以飲茶。👍🏻

店員好友善,勤力清理枱上食完的點心籠,騰出枱上空間。

花膠魚翅灌湯餃
豆豉蒸排骨
西式叉燒包
咸水角
2025-05-30 819 浏览
本來以為等位等好耐,點知係罰企攞點心,以為特色排隊攞點心,排足45分鐘都冇見點心出,又唔可以叫店員落單,咁樣嚟折磨顧客?下層冇點心唯有上一層攞,去到又係得番叉燒包,其他點心出一次都唔知有冇十籠,又話要等,排到d人都燥晒,最慘係一味要企,冇第二個方法落點心!前後一個小時只係食到一d炸春卷之類嘅共兩碟,完全浪費我時間,比我,我都唔會再去尖沙咀呢間食,點心又唔係得呢一間好食,點解要攞苦嚟辛,最慘最後都係得個吉!講點心同茶,利苑唔會差過佢!
2025-05-30
下午茶