2025-06-30
👫 同朋友去咗將軍澳分店嘅 陳儀興飯店,一入門就見到熟口熟面嘅老夫子。最近餐廳同老夫子合作,成間舖都變成咗漫畫世界,牆上、餐牌、角落位都見到佢嘅身影,仲有幾個打卡位,氣氛好有趣。細個成日睇老夫子漫畫,連《老夫子大電影》都睇過,今次見到佢變成餐廳主題,感覺特別親切。🍚 一坐低就叫咗個「老夫子套餐」,唔止得個名有趣,味道都幾有驚喜:🍃 原來如此|蒜蓉炒蕃薯苗炒得夠鑊氣,菜嫩唔老,蒜香啱啱好,簡單但唔馬虎。🐟 勢均力敵|鹹魚蒸馬友鹹魚香撲鼻,馬友肉質滑身,鹹香滲入魚肉,撈飯一流,兩樣味道互相襯托。🥩 各有千秋|蜜椒番薯牛柳粒牛柳粒炒得香口,唔韌,蜜椒微甜,番薯粒外脆內粉,口感幾有層次。🦆 非同凡響|滷水鵝肝滷得入味,鵝肝夠滑,唔會膩,味道濃郁但唔霸道,幾有驚喜。整體裝修有心思,氣氛親切,啱晒三五知己坐低慢慢食、慢慢講。合作係期間限定,老夫子迷可以趁呢排嚟朝聖一下,幾款菜式都係今次主題推介。
🍃 原來如此|蒜蓉炒蕃薯苗
炒得夠鑊氣,菜嫩唔老,蒜香啱啱好,簡單但唔馬虎。
🐟 勢均力敵|鹹魚蒸馬友
🥩 各有千秋|蜜椒番薯牛柳粒
🦆 非同凡響|滷水鵝肝
滷得入味,鵝肝夠滑,唔會膩,味道濃郁但唔霸道,幾有驚喜。