2022-05-13 614 浏览
今日出荃灣楊屋道街市嗰邊食楚撚記,由於太出名,驚冇位,所以當日5點半已去到,估唔到已經坐左幾枱食客,可能晏多一個鐘已冇位。設計風格似舊時大牌檔咁,相當貼地親民,就算未曾到訪亦有一種熟悉感,相當自在。先上枱的是沙嗲粉絲金菇牛肉煲,一上枱時時已熱氣騰騰,啲汁不停彈起,明顯係煲好後就即刻拎出黎,牛肉有咬口,亦相當入味,沙嗲汁既惹味,又不會太攻口,可保留牛肉香,再加上粉絲吸晒沙嗲汁嘅味,伴飯一流。再來是金沙蛋黃炸九肚魚,本身外皮酥香脆口,加上入口即化的九肚魚肉質,已是一流的菜式,餐廳再用上鹹香的金沙蛋黃包裹着外皮,令口感再多一重金沙蛋黃獨有的香味,層次再昇華,變成全晚我最愛的菜式。