2019-01-07
今日約咗兩個朋友一齊聚餐,大家都想食港式食物,於是住係葵涌嘅朋友就介紹咗我哋嚟食呢區好岀名的懷舊冰室-茶記冰室。一般冰室俾人感覺呢都係比較殘舊和衛生一般,但係呢間冰室有別於傳統的冰室嘅感覺,裝修型格光鮮,環境整潔。我們未進餐廳,已被門口巨型的餐牌吸引住,見到這間冰室食物選擇多,於是二話不說就立即入去幫襯。一進入門口,發現全餐廳已滿座,望一望手錶,原來現在只是晚上六點半,可見慕名來這冰室的人真多。由於太多人幫襯,我們三人都被迫要排隊等位,係等候期間,我們四處張望,發現這間冰室嘅設計同佈置與傳統嘅冰室好唔同,這間冰室的設計好創新和有濃濃的懷舊味,而且環境光猛舒適。等了約五分鐘,服務員便安排了座位給我們,十分有效率。一坐下,已被招牌羊腩煲吸引住,於是二話不說就叫咗羊腩煲。餐廳上菜嘅速度好快,唔使5分鐘已經有得食。為左保持鮮味,羊腩煲係連埋個爐一齊上,熱辣辣好正,而且價錢實惠,而且價錢實惠,小煲都只係$178,足夠四個人分享嚟食。同行的其中一個朋友本身不吃羊肉,因怕羊肉的羶味,但亦被香噴噴的羊肉煲吸引住,忍不住食左幾件大叫好味!除左主角羊肉,我地都叫左新鮮蒸龍躉魚,即叫即蒸,好鮮味。另外,亦都
除左主角羊肉,我地都叫左新鮮蒸龍躉魚,即叫即蒸,好鮮味。另外,亦都叫左推薦的香煎蓮藕餅,蓮藕餅一碟有八件,賣相十分吸引,每件蓮藕餅下的擺上一片檸檬用作調味,蓮藕餅煎得好香脆又入味,食時再加少少檸檬汁,真係畫龍點睛之筆,十分好食,令我地食完一件又一件唔停口。
最後餐廳還送上招牌老火湯和白飯,全是用懷舊公雞碗盛載,別有一番懷舊的人情味,為今晚聚餐畫上完美句號。