2025-08-12
五月頭去完法國,對法國菜念念不忘😆上星期三晚同老公去咗沙田新城市廣場嘅Odelîce食法國菜,試咗佢哋個晚市2人套餐($558)整體來講幾抵食,環境又舒服,值得一試。**小碟** 「法國田螺」一上枱就聞到好香蒜蓉牛油味,田螺肉夠彈牙,底下啲薯蓉滑溜溜,吸晒啲汁超正!「蟹肉牛油果他他」賣相好靚,蟹肉鮮甜,牛油果creamy得來唔膩,加埋啲脆多士一齊食,口感層次好豐富。 **主菜** 「法式烤黃雞半隻」皮脆肉嫩,咬落去仲有肉汁,伴碟嘅蒜香薯角炸得啱啱好,抵讚!另外+$85食「澳洲和牛牛脊肉」叫咗五成熟,切開粉嫩冇血水,肉質軟淋得來有嚼勁,配埋紅酒汁同薯蓉,水準之上。 **飲品** 我嗌咗「Peach Sunrise Mocktail」,桃味清新,甜度適中,好啱夏天飲;老公就試咗生啤,冰涼順喉,配主菜一流。 呢個價錢食到咁嘅質素,份量又夠飽,服務生仲好細心。下次想喺沙田食法國菜,呢度會係我首選!
**小碟**
**主菜**