2008-09-13 15 浏览
牛頭角下邨將於年底清拆了, 很不捨得這裏的美食, 呢度有我和家人、朋友、同學一同開飯的回憶, 已經變成我們聚會吹水閒聊的飯堂, 一想到這裏快將清拆, 感觸良多, 惟有趁住仲有幾個月的時間, 黎食多幾次吧一行3人點了5道菜豉椒炒聖子: 太多沙, 食唔落惟有cancel左粟米魚肚羹(細): 細的份量已經好多, 平均每人3碗都仲有剩; 味道清甜, 魚肚有很多, 切成指甲大小, 很滑; 飲左3碗都唔覺口渴XO醬肉絲蒸茄瓜: 叫左少辣, 茄子蒸得很腍, 好易入口; 美中不足是油太多, 本想叫道菜清清腸胃, 得不償失沙拉骨拼窩貼蝦餅: 第2次叫這道菜就知佢有幾好味啦, 但份量比上次縮水了??通脹問題?菠蘿雞粒炒飯: 份量足, 很惹味, 禁不住添飯的意慾XO醬炒豬頸肉: 由於cancel左炒聖子, 換成叫炒豬頸肉, 但想不到落了這麼多菲菜, 而且好鹹, 結果無人問津連埋6罐汽水, 結帳$244這家my favourite的大排檔每次均沒有令我和朋友失望, 每次都食到肚腩現形, 要捧著肚子打道回府, 高質素的美食, 亦夠鑊氣; 若未嘗過的朋友要注意, 這裏的食物份量較大, 且很油膩, 吃得下才好; 環

一行3人點了5道菜
豉椒炒聖子: 太多沙, 食唔落惟有cancel左

菠蘿雞粒炒飯: 份量足, 很惹味, 禁不住添飯的意慾
連埋6罐汽水, 結帳$244

這家my favourite的大排檔每次均沒有令我和朋友失望, 每次都食到肚腩現形, 要捧著肚子打道回府, 高質素的美食, 亦夠鑊氣; 若未嘗過的朋友要注意, 這裏的食物份量較大, 且很油膩, 吃得下才好; 環境及衛生不可要求太高, 畢竟是舊色的大排檔格局; 服務方面今次有進步, 起初點了的豉椒炒聖子由於太多沙吃不下, 本以為取消會換來一聲問候, 但侍應竟好好人, 沒有強逼我們, 還主動cancel, 值得加分
還剰下3個多月, 一間出色的大排檔又沒有了, 很懷念大排檔的風味, 環境; 希望金利來會另覓新舖, 東山再起吧
粟米魚肚羹+菠蘿雞粒炒飯
XO醬肉絲蒸茄瓜