2009-08-06 352 浏览
夕陽無限好,最后的牛下最燦爛,金利來也最閃亮。門外一條長龍,比起隔壁半滿的姿態,展示出一種江湖地位。差不多一個小時沒動過的隊,沒有人不耐煩離開,魅力可見一斑。椒鹽鮮魷九肚魚,粉不厚,上枱時新鮮熱辣,印象不錯。豉椒炒聖子,有著排檔的鑊氣,原應不錯的,可惜聖子先天不足,勝在便宜。飄香雞,其實是海蜇、蔥油、芝麻、醬油拌切雞,第一次食此味,味道是夾的,賣相也漂亮,價錢所限,無甚雞味也無所謂了,雞肉勝在夠嫩滑。蒜茸蒸扇貝,四十元六大隻,扇貝不算很鮮,蒜茸亦很搶味,不過這麼便宜,沒話說了。煎蠔餅,分量奇大,不知用了多少隻蛋,蛋味很香,煎得脆脆的,蠔少了點,下了點咸蛋是神來之筆。膽固醇奇高,亦是全夜最好的一道菜。炒西生菜,排檔炒菜,夠鑊氣,沒什麼好說了,好食。食完趕快交枱,讓其他人也可及時趕來湊熱鬧。

椒鹽鮮魷九肚魚,粉不厚,上枱時新鮮熱辣,印象不錯。

炒西生菜,排檔炒菜,夠鑊氣,沒什麼好說了,好食。

食完趕快交枱,讓其他人也可及時趕來湊熱鬧。
2009-07-19 127 浏览
朋友生日!諗左好耐去邊度食見牛下就黎拆!又見openrice既食家們都話金利來唔錯所以就扑鎚係度食啦約7點黎!只有2-3台人食緊飯之前仲驚冇位~好彩!5個人 每人叫一個食送!我地黎之前都有睇過openrice邊個食送係依度既拿手菜黃金軟殼蟹幾特別!d咸蛋黃汁包住晒d蟹同粟米!蟹炸左之後ok啦!但杠體上真係咸左d喎!粟米反而唔錯!椒鹽鮮魷好味!炸得剛剛好!加埋個汁 正!咕嚕鴛鴦球(雞 同 魚)ok 幾好味!黑椒牛仔骨個牛仔骨幾難咬!唔係好淋又係重手左!咸左少少-0-蒜蓉炒白菜仔that's ok!的確叫左好多肉.......加埋汽水呀飯呀 埋單280幾蚊!唔係貴!希望金利來調節下個味道=)咁就very good啦!朋友生日快樂!
朋友生日!諗左好耐去邊度食
見牛下就黎拆!又見openrice既食家們都話金利來唔錯
所以就扑鎚係度食啦

約7點黎!只有2-3台人食緊飯
之前仲驚冇位~好彩!
5個人 每人叫一個食送!
我地黎之前都有睇過openrice邊個食送係依度既拿手菜

黃金軟殼蟹
幾特別!d咸蛋黃汁包住晒d蟹同粟米!
蟹炸左之後ok啦!
但杠體上真係咸左d喎!粟米反而唔錯!

椒鹽鮮魷
好味!炸得剛剛好!加埋個汁 正!

咕嚕鴛鴦球(雞 同 魚)
ok 幾好味!

黑椒牛仔骨
個牛仔骨幾難咬!唔係好淋
又係重手左!咸左少少-0-

蒜蓉炒白菜仔
that's ok!

的確叫左好多肉.......
加埋汽水呀飯呀 埋單280幾蚊!唔係貴!
希望金利來調節下個味道=)咁就very good啦!

朋友生日快樂!
大合照
2009-07-16
庆祝纪念
生日
  • 椒鹽鮮魷
2009-07-03 98 浏览
知道牛頭角下村大排檔快要被拆了都相約友人到此聚1聚小菜鑊氣10足而且上菜速度很快小二們很nice, 很有親切感蠔餅size 很大, 有臉的兩倍size 椒鹽九肚魚& 鮮squid很香口!西檸雞my favourite 每次去大排檔都要點的小菜lemon sauce 不太酸配合香脆的炸雞件1絕!
知道牛頭角下村大排檔快要被拆了
都相約友人到此聚1聚

小菜鑊氣10足
而且上菜速度很快
小二們很nice, 很有親切感

蠔餅size 很大, 有臉的兩倍size

椒鹽九肚魚& 鮮squid

巨大蠔餅
椒鹽九肚
巨大蠔餅
2009-06-10 53 浏览
牛頭角下村就o黎拆, 所以特登走一趟, 懷舊一下. 黃金軟殼蟹 - 炸軟殼蟹食得多, 未試過食咸蛋炒, 賣相都ok, 不過食多二件好溜. 煎蠔餅 - 唔油, 但係少蠔同蛋餅多咗d. 椒鹽鮮魷, 九肚魚 - 鮮魷好味, 九肚魚唔係好新鮮
牛頭角下村就o黎拆, 所以特登走一趟, 懷舊一下.

煎蠔餅 - 唔油, 但係少蠔同蛋餅多咗d.

椒鹽鮮魷, 九肚魚 - 鮮魷好味, 九肚魚唔係好新鮮

椒鹽鮮魷, 九肚魚
2009-06-09
椒鹽鮮魷, 九肚魚
2009-05-15 62 浏览
 有四十年歷史嘅牛頭角下邨,快將成為香港人嘅集體回憶,呢個香港碩果僅存的嘅徙置屋邨,吸引唔少龍友去影相,自然有其特色之處。 鑊風十足嘅大牌檔,亦係牛下街坊同街外人公諸同好之地;上個禮拜四同埋幾個朋友去呢度開餐,諗住試下佢地啲鍋貼炸蝦餅同埋蒸扇貝。 一入到去,就聞到一陣好難聞嘅曱甴屎味!相信嗰度都有唔少「小強」匿埋,但好彩冇出現。可能時間尚早,除左我地只有另一檯、一男一女的客人。 後來嗰度人氣多咗,陣味先冇咁勁,但都忍唔住,食完就走。 雖然嗰度啲嘢係特色同幾好食,但係衞生都好重要架!曱甴會傳播疾病架,尤其是而家豬流感咁猖狂,幾好食都係咁話!
 一入到去,就聞到一陣好難聞嘅曱甴屎味
 後來嗰度人氣多咗,陣味先冇咁勁,但都忍唔住,食完就走。
2009-05-07
  • 鍋貼炸蝦餅
  • 蒸扇貝
4月7日, 撞啱今日去九龍灣睇戲, 就嚟到牛下食飯, 可能大家都知道牛下就黎清拆, 所以d大街小巷都幾多人, 周圍食肆都係人來人往, 我地去咗金利來, 多人到要排隊, 好彩唔係排咗好耐…::: 黃金軟殼蟹 ::: $55我地好鐘食嘅軟殼蟹, 叫咗用黃金整法, 其實有d漏, 軟殼蟹非常香口, 啱啱炸起, d蟹嘅油滲出蟹肉, 勁香又脆!! 咬落啖啖肉~ 加埋外面嘅咸蛋黃, 咸咸地食頭幾啖真係開胃d口水完全大量咁分泌出黎, 不過食得多真係覺得好鹹, 可能要送飯至得~ 底下仲有粟米同大量椰菜絲墊底, 粟米吸收咗d咸蛋黃味道都幾唔錯, 呀菲勁鍾意!! 椰菜絲亦令成碟野感覺上冇咁熱氣~ 不過真係好大碟, 2個人未必食得晒, 因為食多幾件會滯, 4人食會好d~::: 煎蠔餅 ::: $35份量繼續勁大碟, 睇賣相比潮州打冷d蠔餅好, 又煎得好脆~ 不過, 都係頭幾啖好食, 蠔太少而蛋漿過多! 呢味又係唔洗點汁都已經超鹹, 基本上唔送飯係好難食得晒. 差唔多三啖蛋先得一啖有蠔… 同埋凍咗之後d蛋漿好一舊舊, 好似食緊雞蛋糕咁… 絕對唔合格…本身都對呢間幾期待, 所以都有d失望~ 咁多人黎食都可能係羊群

::: 黃金軟殼蟹 ::: $55

::: 煎蠔餅 ::: $35

本身都對呢間幾期待, 所以都有d失望~ 咁多人黎食都可能係羊群效應, 不過真係唔敢話排隊都要食… 是晚可能真係太多人, 侍應服務可以話係零咁滯~ 雖然係咁,呢類大排擋喺香港又少一間都有d可惜…
黃金軟殼蟹
大排長龍
2009-04-07
大排長龍
2009-05-11 27 浏览
五月九日(星期六)看完了<南京!南京!>後,懷著沉重的心情離開了megabox,前往牛下了!多次走訪牛下,我數過都差不多十次了,吃得最多是雞蛋仔,不過隨著人多了,質素明顯地比我們最初吃的差別大!其他的食肆都吃過幾間,當中最令我吃得津津有味的還是雲興隆的煲仔飯!當令我印象深刻的是興記茶餐廳,那份人情味,那個拍賣會,都令我離忘吧!今次也許要到金利來了,令蹙經過都見到有人龍,今次時間充裕,可以等等!去到時,人龍已經分開了兩條,因為怕阻礙了雲吞麵店的生意!排隊時,我們已經開始看menu,都算選擇多!有潮州鹵味,有小炒,有煲仔菜!價錢也不貴,大約四十多至五十元有交易了!老公見到有煎蛋蠔餅,就點了這個!加上它的"open kitchen",見到蠔餅的賣相不錯,很大件!不得不提那個大排檔的open kitchen,很少會見到的!在排隊時已經見到部份小菜的賣相和炮製方法,最注目的一定是一條一條橙色的大腸掛在內廚房外!見到你可能不敢叫了!我們就是見完就決定不叫!還有那些煲仔菜是內廚師弄好,外面的負責燒紅煲,再放上已經弄好的小菜!原來不是用煲炷的,可能外面的食肆都是用這個方式,我們平時看不
五月九日(星期六)

排隊時,我們已經開始看menu,都算選擇多!

還有那些煲仔菜是內廚師弄好,外面的負責燒紅煲,再放上已經弄好的小菜!原來不是用煲炷的,可能外面的食肆都是用這個方式,我們平時看不見,無疑這是最快捷的方式吧!希望這不會影響味道呢!還有那些焗貝類海鮮,奇怪的是焗爐沒有門的!這個open kitchen也不錯!可以好讓等候的食客多一個娛樂!

不經不覺都差不多到我們了!很值得其他食肆學習的是他們不會要求食客搭檯的!我們坐的是可以坐四人,甚至六人的圓檯!也許他們覺得我們大食,會放滿整張四人檯吧!值得一讚呢!

首先點了蠔餅,還有豉汁炒聖子,咕嚕鴛鴦球和沙嗲肥牛煲加了兩罐老公喜歡飲的碧泉檸檬茶
看到open kitchen的廚師就知道很快有得吃,他們動作敏捷,十分合拍,果然不消十分鐘就有了蠔餅吃了
煎蛋蠔餅比出面多了煎蛋二字,我期望的是用多了蛋,少了粉,果然蛋味香濃!不過唯一差的是蠔仔比較少!煎得很香!特別是多了蛋!有一大塊,吃了三分四已經半飽了!
豉汁炒聖子味道比想像中好,炒得香,不過聖子就有點沙,而且有點腥!肉多!真材實料的!
咕嚕鴛鴦球分別是雞球和魚柳,新穎的菜色,味道配合得宜呢!我喜歡吃魚柳!很新鮮,雞都不錯,如果切得小件會比較易吃!
沙嗲肥牛煲沒有了粉絲,多了芽菜等配料!肥牛炷過了位,所以明顯比較老!不過沙嗲汁好味!如果送飯也不錯之選!

整體上表現都中上,可是有部份的菜色略為失準!不過在牛下清折之前,都是值得再來一次!
咕嚕鴛鴦球
豉汁炒聖子
煎蛋蠔餅
沙嗲肥牛煲
2009-04-11 24 浏览
牛頭角下村相信近來無人不知, 新聞報紙日日刊登, 人氣爆登之餘也連帶這兒的食肆收個旺場. 早兩年來這吃晚飯也要等上一段時間才有位, 而臨清折, 這裡更令人們變得瘋狂. 本想打來訂位但原來已不設訂座, 朋友一早到來也要等上兩小時, 在此多謝朋友們的耐性被安排坐在走廊位, 雖然九個人要迫上很小的檯, 但看著人們在身邊穿梭, 伙計忙到一團的擦過, 再看著那鐵絲欄杆, 那種風味景象實在難尋豉椒炒聖子 - 每人夾起只分得一件, 聖子爽口, 至緊要是無沙, 豉椒亦做得香而不太辣, 同座小朋友也可吃下麻辣東風螺 - 一窩熱辣的奉上, 東風螺鮮味全被辣味蓋著, 朋友吃一件已要灌水, 但吃得辣的我卻縑不夠麻風沙雞 - 大量的炸蒜放在炸雞上, 未吃已聞到那香味, 雞皮炸得香脆, 但又不會偏油, 而雞肉出奇地嫩滑, 不錯蒜茸白菜仔 - 沒吃黃金蝦 - 莫非真的希望越大失望就越大? 蝦本身炸得夠香脆, 但最敗筆是蛋皇炒得不夠散, 還一粒粒的和蝦身分離, 啜著蝦身嚐不到蛋皇的鹹香味, 是近年吃過最差的炸大腸 - 外皮炸得不夠脆口, 但又不至過腍, 只之口感上未能滿足, 尚幸腸肉不是過肥那種, 吃下亦卻很甘香椒鹽

蒜茸白菜仔 - 沒吃
椒鹽鴨舌 - 鴨舌看上去好像炸得過火了點, 但吃下又是另一回事, 鴨肉沒被炸得過實, 咬下內裡嫩棉, 絕對是啤酒的好朋友
椒鹽魷魚 - 炸粉好像多了點, 挑開厚厚的粉漿, 肥大肉厚的魷魚即程現眼前, 魷魚爽口彈牙, 吃下還嚐到它那鮮味, 值得一提, 這裡的炸物都不會過酒, 碟底也見乾身, 實是值得一贊
椒鹽骨 - 熱氣真的停不了, 但在這晚一切也要豁出去. 豬扒很軟腍, 咬開一半還見中間有肉汁, 又是另一送酒佳品
椒絲腐乳通菜 - 簡單的一道炒菜也能做到色香味, 難道就是大排檔所謂的鑊氣? 不過相信新鮮材料也是成功的理由. 通菜新鮮嫩綠, 配上香濃的腐乳醬, 再加上簡單的薄獻, 水準之作
琵琶豆腐 - 這晚算是最清淡的一道菜, 琵琶豆腐口感上有點像魚腐, 豆腐魚味足, 軟腍的口感令人一吃再吃

菜式味道上絕對令人有驚喜, 但最令人驚訝的是價錢, 吃下這麼多也只是六百多元, 價錢經濟相信是人流暢旺原因之一, 但食材新鮮相信也是這裡致勝之道
每人只分得一件的豉椒炒聖子
下酒不錯的鴨舌
炸得夠乾身的椒鹽魷魚
熱氣停不了的椒鹽骨
2009-04-11 14 浏览
同男友未夠6點半就去到. 真係誇張, 已經有約5, 6張檯排在我們前面了! 隔左一陣後面已經又有條好長既人龍喇... 如果想去既話都係訂位先會好d! 等左好耐先有位... 一坐低就即刻order: 黃金軟殼蟹: 好食! 炸得唔油膩, 咬落有軟殼蟹既肉汁滲出! 加埋咸蛋黃既香味, 好正好惹味! 好快就俾我地清碟了. 粟米也香甜, 唔錯唔錯! 椒鹽魷魚鬚: 炸粉薄, 咬落香脆可口, 份量好多! 魷魚鬚又夠粗, 太好食了!! (不過真係好熱氣..) 芝士焗扇貝伊麵: 最差的一樣... 扇貝本身肉質鮮甜, 可惜配上的芝士汁淡而無味, 伊麵少得可憐... 早知聽男友講揀蒜蓉蒸扇貝算了 覺得呢度既椒鹽野真係整得好好食! 不過呢一餐, 實在太有罪疚感了........

等左好耐先有位... 一坐低就即刻order:

好快就俾我地清碟了. 粟米也香甜, 唔錯唔錯!

2009-04-05
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 黃金軟殼蟹
2009-04-07 16 浏览
牛頭角下邨就黎拆LA,我最鍾意GE金利來都快要搬走佢話未知搬去邊TIM,我都唔知幾時先可以食番:今次GE晚餐,好難得屋企人同男朋友走到牛頭角食飯仲要全部都係我最鍾意食架~~有椒鹽九肚魚、飄香雞、魚香茄子煲、椒鹽賴尿蝦同豉椒蟶子~!!!!正雖然份量係少左,味道亦不及從前鑊氣勁~~不過,呢個地方確實係_集體回憶 !@@
牛頭角下邨就黎拆LA,我最鍾意GE金利來都快要搬走

佢話未知搬去邊TIM,我都唔知幾時先可以食番:

今次GE晚餐,好難得屋企人同男朋友走到牛頭角食飯

仲要全部都係我最鍾意食架~~有椒鹽九肚魚、飄香雞、

魚香茄子煲、椒鹽賴尿蝦同豉椒蟶子~!!!!正

雖然份量係少左,味道亦不及從前鑊氣勁~~

不過,呢個地方確實係_集體回憶 !@@
2009-03-23 5 浏览
又一個是為了牛頭角下村快拆在即, 而趕快去回憶一番的食肆。 雖然, 網上很多都說這間食店的質素不錯, 但是小弟試了這間食店兩次, 就發現這間食店的質素是會隨時改變的。第一次試這間食店, 是在二月尾的時候。 那時我和一大班(十多個)去食, 要講環境真的不要太苛求, 記住這是屋村食肆來, 如果你想要堂皇的裝飾的話, 麻煩到德福廣場, 或是淘大商場你都可以找到。 不能期望屋村食肆是多豪華, 最重要就是好吃。第一次吃這間店, 感覺不錯, 因為以屋村質素來說, 這間食店的東西屬於高水平的。 首先一定要試的, 就是他的海鮮, 特別是瀨尿蝦, 因為同出面不同之處, 這裡的瀨尿蝦是特別多膏的, 不過要多膏瀨尿蝦, 是需要加十多元的, 不過出來吃飯就是如此, 也不會計較太多。 其次要試的, 是他的蟶子, 因為真的十分好吃, 用豉汁來煮的特別惹味。但一定要試海鮮糯米飯, 最好就是試白鱔糯米飯, 因為那裡的白鱔十分少骨, 而且又香又滑, 就算對鱔不喜歡的人, 都會愛上它, 再配上特製的甜豉油撈飯, 更加入味。海鮮類不錯, 但其他的都可以。炸子雞不同一般酒樓, 用雪藏雞來做, 而是用新鮮雞, 味道自然不同。

海鮮類不錯, 但其他的都可以。炸子雞不同一般酒樓, 用雪藏雞來做, 而是用新鮮雞, 味道自然不同。 亦要試他的沙拉骨, 沙律甜但不酸, 而且亦不是一般炸排骨, 沾上大量炸粉去做。

食物質素是不錯, 即使是侍應態度都不會太差, 最後還有一個老伙記免費請了我們幾罐可樂 (當然, 我們那次吃了差不多千六元!!), 服務感覺一流。

但以上..... 是我在二月尾時所試的感覺....。

上兩星期, 再和其他朋友再試, 今次只有很少人去(大概只有6,7個左右), 於是一行人又再去食。 一入去, 老板娘已問我們有沒有訂位, 我們說沒有, 他說那可能要坐出面, 不過其實當時只是傍晚六點半左右, 人不是太多。 不過算了, 食屋村坐出面露天不是什麼回事, 也方便了我幾位抽煙的朋友,不用走來走去其他地方食煙。

又像上次那樣叫了一些東西, 不過今次卻沒有叫太多。 第一時間便叫了瀨尿蝦, 上來了後, 發覺質素和之前的完全不同, 但那時不是太多人的。 瀨尿蝦炸得不夠脆, 而且椒鹽不多, 像是在街頭小吃那樣的小, 瀨尿蝦即使是叫了有膏, 但感覺和一般的差不多, 而且外形比之前的少得多。

白鱔糯米飯也不及上次的, 白鱔多骨而且帶腥, 糯米亦太多水。 上次試過的深水海母, 那次是十分可口的, 但今次卻變成淡而無味。 我們第一時間叫了的椒絲腐乳通菜, 竟然要差不多一小時才有。 而且, 之後人開始多, 叫了伙記幾次都無反應。 其餘的東西, 都完全不及上次的好。 我不知道是不是因為埋單價錢有出入, 而導致食物質素會有出入 (是次埋單不用一千元), 但這都不能作為改變食物質素的藉口。 另外, 是不是因為太多人去的關係, 食物變得求其。

寫這次食評是希望各位未試的朋友, 不要因為懷舊, 而去試一些未必合自己口味的東西。 不過, 這食肆的標準, 仍算是OK的。

不好意思, 我仍然會評它為
的。

2009-03-11
  • 椒鹽瀨尿蝦
2009-03-23 11 浏览
牛下待拆,當然把握時機,盡情享樂!六時到達,後鑊與樓面哥哥全在晚飯中,這段時間惟飲著啤酒等待.到六畤九開始運作.四大一小叫了:避風塘軟殼蟹$55 - 不太辣,老幼咸宜.飄香雞$65 - 皮滑肉香,沾上蔥茸辣椒,辣辣地幾開胃.豉椒炒蟶子$45 - 新鮮,夠味,椒鹽賴尿蝦$40 - 蝦有近30隻,但細隻,沒有甚麼肉.三色蛋$40 - 送飯好好.6支啤酒,兩碗飯,埋單$355.抵食!
牛下待拆,當然把握時機,盡情享樂!
到六畤九開始運作.四大一小叫了:

避風塘軟殼蟹$55 - 不太辣,老幼咸宜.
飄香雞$65 - 皮滑肉香,沾上蔥茸辣椒,辣辣地幾開胃.
豉椒炒蟶子$45 - 新鮮,夠味,
椒鹽賴尿蝦$40 - 蝦有近30隻,但細隻,沒有甚麼肉.
三色蛋$40 - 送飯好好.
6支啤酒,兩碗飯,埋單$355.抵食!
避風塘軟殼蟹
食物全相
水牌
  • 炒蟶子
2009-03-20 9 浏览
之前要考試要返工又要做功課,食評堆積如山般,襯有空就清清,所以這是個遲了三個多月的食評。椒鹽魷魚朋友仔飛佛。不過今次兩個都覺得麻麻。魷魚厚身,不過太濕,又唔椒鹽。沙拉骨拼窩貼蝦餅比以前既食評縮水沙拉骨得沙律醬多,骨就三四舊。蝦餅大塊,但質素普通,蝦膠打得唔夠彈牙,而且整左一段時間,變得溫溫吞吞。XO醬肉絲蒸茄瓜茄子蒸既時間唔夠,而且油太多。本想叫碟菜平衡下,點知而家得不償失白飯質素一般。只想講,叫碗白飯都足足講左三四聲,無人理,慘。

椒鹽魷魚
朋友仔飛佛。
不過今次兩個都覺得麻麻。魷魚厚身,不過太濕,又唔椒鹽。

沙拉骨拼窩貼蝦餅
比以前既食評縮水
沙拉骨得沙律醬多,骨就三四舊。

XO醬肉絲蒸茄瓜

白飯
質素一般。
只想講,叫碗白飯都足足講左三四聲,無人理,慘。

2008-12-14
同朋友睇完公民黨首映已經係九點半,咁岩又諗起牛下都『果頭近』喇,所以就趁牛下仲未拆,去九座搵好野食,行過呢間金利來食坊,就比佢裡面幾近坐滿的食客吸引住入左去喇.....有好多招牌茶,都唔知叫乜食好,最後叫左四個餸,有細蠔粥、豉椒炒蜆、椒鹽尿蝦同埋辣酒煮花螺。豉椒炒蜆,夠辣,送酒一流;椒鹽尿蝦夠香口,啖啖肉;細碗蠔粥,用魚湯湯底,夠晒鮮甜,食完仲加多一煲辣酒煮花螺,上枱時啫啫聲,D辣煙辣到隔離枱食客打咳痴添呀。不過無奈地炒蜆都有唔少係未開殼既,而開左殼既亦有好多係冇肉既;而椒鹽尿蝦亦有幾隻係訓覺蝦,相中前方就有一大隻訓覺蝦,D訓覺蝦一搣殼D肉係散晒爛晒既....兩個人九點半食到十一點半,四個餸三支老青埋單$233......

金利來食坊
  • 辣酒煮花螺
  • 蠔粥
  • 豉椒炒蜆
2009-03-15 20 浏览
朋友Mandy 3月15號生日,我同朋友李太&佢老公約咗佢去金利來食坊,預祝佢牛一啦.我朋友李太已經早幾日打電話黎,提議去金利來啦食飯啦,哈...我正有此意,因為記得第一次去呢度,都係同李太&其他朋友一齊黎食,覺得呢度D野好好食,所以舉腳都贊成啦.我地約咗7:15分係金利來等,先到先罷位,我係比佢地先到,我去到個陣,入面舖已經冇晒4個人位要係出面食,咁都冇計啦,出面食仲有風味啦.出面D位有野遮擋既地方都比人罷晒,得番電視機前面個位,咁都OK啦,有得睇電視.大家坐定定之後,大家選菜式啦,我地選咗豆豉鯪魚炒油墨菜,沙拉骨,椒鹽軟殼蟹,芝士焗扇貝伊麵.等咗15分鐘左右,D菜黎啦,第一碟黎既係椒鹽軟殼蟹,黎到咁陣,個個都話,嘩....好大碟呀!食落仲好好味,70元一大碟,抵呀!然後就陸陸續續黎齊,沙拉骨又係好大碟,好好味,不過又係一件起,兩件止,因為都幾漏.芝士焗扇貝伊麵,D扇貝真係好大隻,但D伊麵如果多番少少咁就好啦,可能我地大食.但份量其實好足.豆豉鯪魚炒油墨菜又係炒得好好味又大碟食到其實八八九九既時候,李太提議叫多一碟菜,本來係諗住炒清菜,後尾見到後面個枱食緊蘿蔔清湯腩,於是又叫咗一窩,

我朋友李太已經早幾日打電話黎,提議去金利來啦食飯啦

出面食仲有風味啦.

豆豉鯪魚炒油墨菜又係炒得好好味又大碟

食到其實八八九九既時候,李太提議叫多一碟菜,本來係諗住炒清菜,後尾見到後面個枱食緊蘿蔔清湯腩,於是又叫咗一窩,問老板價錢,老板話,食野唔好問價錢,我話哦
,黎到發現65元既價錢,咁多牛腩,真係超值呀.

是晚叫了五個菜一枝啤酒,總數都係$350元,真係抵.

P.S. 係叫蘿蔔清湯腩個陣,老板每人俾咗一張名片給各人,原來係新舖地址,想繼續食好野.請大家記住呢個地址啦.

九龍灣宏照道13號地下,
榮發工業中心
椒鹽軟殼蟹 $70
芝士焗扇貝伊麵 $100
沙拉骨 $55
豆鼓鯪魚炒油墨菜 $45
蘿蔔清湯腩 $65
2009-03-11
$87.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日