人哋成日話元朗好多好野食,所以今年生日既序幕老公訂左位於元朗既食間壽司店食廚師發板Omasake.入到嚟,坐係廚師前面既bar 枱,正呀!好有日本地道既感覺,睇住司傳係你面前用心用手製作每一件壽司、每一道菜,真係好一種觀能既享受、一種樂趣😊前菜係:北海道粟米刺身加黑豆黑豆甜蜜蜜、軟硬度適中;白色既粟米多汁鮮甜准山加上wasabi,爽脆;再配上三文魚籽既咸,使平平無奇既准山發揮開胃既作用;底下既蓮藕爽脆帶微酸。依達卷 - 蛋卷帶香。壽司碟上既開胃小菜係:酸姜 -甜甜酸酸,開胃又好岩壽司興壽司間既間場清一下口腔。牛蒡-漬煮味濃,醬油香山葵漬准山、准山味濃厚、加上山葵既香,味道出色具特色依度使用新鮮山葵磨出黎既wasabi,所以好香唔會攻鼻或太辣;准山清脆爽口。司傅會問我哋有咩唔食,好細心👍🏻進入主角既部份勒:1)九州以南姬鯛壽司司傅用熱水淥一下姬鯛既皮咁就唔會靭、加上油子皮帶點甘香。2)富山縣白蝦壽司蝦肉滑又綿,岩鹽帶出鮮味。3)小柱 (乾瑤柱)壽司小柱質感帶嚼勁,加上岩鹽加青檸汁,吊出佢既鮮味又唔會腥。紫菜非常香脆,配小柱靭度和特有既咸香, 美味しい!4)北海道帶子好滑、入口即溶、帶柚子

入到嚟,坐係廚師前面既bar 枱,正呀!

前菜係:
北海道粟米刺身加黑豆
黑豆甜蜜蜜、軟硬度適中;白色既粟米多汁鮮甜
依達卷 - 蛋卷帶香。

壽司碟上既開胃小菜係:
酸姜 -甜甜酸酸,開胃又好岩壽司壽司間既間場清一下口腔。
牛蒡-漬煮味濃,醬油香
山葵漬准山、准山味濃厚、加上山葵既香,味道出色具特色

司傅會問我哋有咩唔食,好細心👍🏻

進入主角既部份勒:

1)九州以南姬鯛壽司
司傅用熱水淥一下姬鯛既皮咁就唔會靭、加上油子皮帶點甘香。

2)富山縣白蝦壽司
蝦肉滑又綿,岩鹽帶出鮮味。

3)小柱 (乾瑤柱)壽司
小柱質感帶嚼勁,加上岩鹽加青檸汁,吊出佢既鮮味又唔會腥。
紫菜非常香脆,配小柱靭度和特有既咸香, 美味しい!

4)北海道帶子
好滑、入口即溶、帶柚子香,加上醬油令味道提升!

5)鱸魚魚腩鹿兒島、
魚肉偏清甜有嚼勁、爽身,加上辣椒末、蔥花令味道層次提升。

6)深海池魚
肉質平均、有油份、有味道、有口感、有厚道,海洋氣息濃郁,抹上醬油,味道更出色。

7)鹿兒島甜蝦配紫蘇花醬油
蝦肉鮮嫩彈牙甜美;紫蘇花既獨特氣味跟甜蝦好夾🥰

8)雙蝦壽司
外面既紫菜超脆,飯內加入芝麻、中間個層有東菇乾,上面放上用麻油炒香既蝦,濃郁花竹蝦味帶咸香,飯中既芝麻帶口感和香味,再來紫蘇葉既後勁,一件壽司既斯味道就好似香水般會變調。

9)牡丹蝦上放上燒熟既蝦膏,燒熟既蝦膏好香,牡丹蝦大隻、肉質彈牙又creamy🥰

10)鳥取toro
使用近鮫位既肉,比較多油脂,雪花紋,好綿🥰

11)瘦Toro
味道比較爽口。

12) 醬油漬赤身
肥美肉滑、加上大蔥香和醬油漬咸香,好美味

13)北海道海膽
使用全世界排列12位既海膽,司傅有意唔加紫葉,所以可以食到它的原味、鮮味。入口即溶,滑過雪糕,一份清新!

14)海膽三文魚籽漬飯
滑流既北海道海膽加上大大粒既三文魚籽充滿海洋氣息。

吞拿魚蓉手卷
司傅親手打魚蓉、切蔥粒、調味,用脆卜卜既紫菜包住,手卷就完成左了。
吞拿魚味濃郁、同大蔥係絕配,醬油香。

面鼓湯好豐富既材料令味道濃郁,包括油揚、豆腐、海帶、菇等。

甜品
朱古力泡芙
蕨餅香軟帶甜、抹茶味香
蜜瓜超香密

食完今晚既Omasake, 心靈、口腹都非常滿足🥰
2022-07-10
庆祝纪念