2023-12-30 714 浏览
聖誕前夕同朋友去咗元朗慶祝🍾️呢間omakase出名抵食夠新鮮 聽朋友講仲要好食過日本 今晚終於比我book到位啦❣️廚師發辦套餐 $800🥢茶碗蒸醋漬蕃茄配撘芝麻醬菠菜做伴碟 少見嘅凍牛乳茶碗蒸雖然凍冰冰一樣滑捋捋 蛋味香濃勁好味🥢牡蠣姬路城兵庫縣嘅生蠔重海水味🦪撘配香蔥蘿蔔蓉吊味去腥 食落爽口過癮🥢前菜原味鮮甜爽口 另一半塗上黑椒燒汁炙燒🔥十足譏燒元貝口感十分多元化🥢刺身2款清森縣左口魚放上紫蘇花造型美輪美原味切片新鮮爽身 而魚油夾魚邊油脂爆炸啖啖滿足✨中段主廚放置自家醃製嘅紅酒蕎頭同Wasabi醃淮山伴碟 可以分別係壽司🍣前後清清口腔為下一道道作好準備🥢壽司7貫 - 帆立貝由北海道直送嘅帶子非常爽口 面頭塗上柚子醬相當清新解膩🥢壽司7貫 - 獅魚採用腩位部分足夠油脂入口溶化 呢種冬天限定嘅感覺好正🥢壽司7貫 - 甜蝦九洲甜蝦大大隻 蝦肉嫩滑鮮甜 放置燒蝦膏混合蝦籽食落脆卜卜🥢壽司7貫 - 拖羅產地和歌山嘅拖羅選用魚鮫位油花較重 油脂感重徬彿食緊朱古力一樣🐟🥢壽司7貫 - 海膽北海道海膽大大片十分鮮甜 份量大方完美包裹成舊白飯海膽似雪芭入口即溶 回味無窮🥢

❣️廚師發辦套餐 $800

🥢壽司7貫 - 海膽
北海道海膽大大片十分鮮甜 份量大方完美包裹成舊白飯
海膽似雪芭入口即溶 回味無窮
🥢壽司7貫 - 鯖魚
以長崎縣鯖魚包裹而成嘅卷物 加入芝麻木魚紫蘇薑 以關西風味為藍圖 味道層次十分豐富🍙
吞拿魚赤身
🥢壽司7貫 - 吞拿魚赤身
搽左醬油漬嘅赤身放上大蔥碎 層次感分別

相對味道較其他濃味特別
椀物
🥢椀物
雌性松葉蟹季節性量產 加入蟹膏蟹肉蟹籽滿滿嘅蟹元素🦀食落好似Risotto
原隻鮑魚配鮑魚乾醬
🥢和食
原隻鮑魚加上濃濃鮑魚乾醬 配撘冬菇蘿蔔煮得淋身多汁💦食完一輪凍冰冰嘅壽司呢個暖下胃啱曬
蜜瓜味雪米糍
🥢甜品
少見蜜瓜味雪米糍味道濃香 脆皮夾心紅豆🫘豆腐雪糕淡淡地幾清
魚生飯
❣️魚生飯
難得嚟到一次試埋佢啲魚生飯水準 蔥花豉油芝麻混合嘅吞拿魚蓉
仲有一堆帶子粒粒同拖羅粒粒 全部食落都好新鮮 魚生份量仲多過啲白飯 啖啖肉超級開心

2023-12-15
原隻鮑魚配鮑魚乾醬
蜜瓜味雪米糍
魚生飯
2024-04-25 77 浏览
我比較留意刺身切割時,關注魚片的厚度、均勻性、刀工技巧以及食材的新鮮度。菜的湯品 味噌湯 很上口 有酒的香味飯的口感和海鮮的鮮甜程度 是我吃過最高水準的刀工和製作技巧:壽司師傅的刀工和製作技巧對於壽司的質量和口感至關重要。壽司應該切得均勻且整齊,米飯應該緊湊且口感鬆味道平衡和諧。醋飯應該有適中的酸甜味,配料的風味應該彼此融合而不相互壓倒。
飯的口感和海鮮的鮮甜程度 是我吃過最高水準的

2024-04-23
用餐优惠
優惠券
2024-01-27 233 浏览
我好多年前已經食開壽司源,一直都覺得佢水準唔錯CP值又高自從加價$780之後都食過一次,當時都覺得還好今日食完$800 omakase之後,我以後唔會再幫襯佢前菜首先係一隻好細熟左既海蝦 好普通刺身係帆立貝,同灸燒鯖魚,個鯖魚已經係比較特別壽司係油甘魚 甜蝦 大拖 中拖 真鯛 海膽 黑睦和食竟然只係兩粒好細既日本東風螺加一隻好細既日本蠔 同 三文魚子飯先唔講質素,$800 lunch依個陣容真係完全唔接受。質素還好,但$800 lunch既omakase去到港島區都大把選擇,俾既料同處理方法都有誠意得多。難怪即日都book到,仲要去到係冇人。物價貴左,加價都明白。但d料比起幾年前降左唔只兩三個grade,真係好失望。
我好多年前已經食開壽司源,一直都覺得佢水準唔錯CP值又高
自從加價$780之後都食過一次,當時都覺得還好

今日食完$800 omakase之後,我以後唔會再幫襯佢

前菜首先係一隻好細熟左既海蝦 好普通
刺身係帆立貝,同灸燒鯖魚,個鯖魚已經係比較特別
壽司係油甘魚 甜蝦 大拖 中拖 真鯛 海膽 黑睦
和食竟然只係兩粒好細既日本東風螺
加一隻好細既日本蠔 同 三文魚子飯

2023-09-14 392 浏览
元朗係我出世嘅地方,今日重遊舊地,當然要發掘下有乜嘢美食。入到壽司源,簡單潔淨的環境,見到廚師忙著準備材料,咁我就揀下嘢食先。前菜蟹肉蒸蛋、蔴醬菠菜漬蒸蛋內有香菇、蟹肉、白魚蛋、雞肉源之丼刺身飯北海道帆立貝肉質厚實。鱸魚肉質細嫩。鯛魚肉質柔軟而鮮甜。深海池魚有清爽口感。鱆紅魚嘅肉質鮮同爽口。甜蝦味道鮮甜,質感嫩滑。中拖羅帶有甘香。大拖羅有豐富魚油脂肪。燒鯖嘅魚脂肪鮮甜。鰆魚入口有滑溜的口感。三文魚籽輕輕一咬破裂在口中,口腔內鹹甜交織的卵汁。馬糞海膽味道濃郁。角切刺身丼帆立貝、鱸魚、鯛魚、池魚、鱆紅魚、甜蝦、拖羅、燒鯖魚、鰆魚、三文魚籽、馬糞海膽顏色特別繽紛的角切刺身飯,除咗食到鮮甜味,入口時都好有滿足感。漬物淮山、牛蒡、蒜頭
元朗係我出世嘅地方,今日重遊舊地,當然要發掘下有乜嘢美食。

前菜
蟹肉蒸蛋、蔴醬菠菜漬
蒸蛋內有香菇、蟹肉、白魚蛋、雞肉

源之丼刺身
北海道帆立貝肉質厚實。
鱸魚肉質細嫩。
鯛魚肉質柔軟而鮮甜。
深海池魚有清爽口感。
鱆紅魚嘅肉質鮮同爽口。
甜蝦味道鮮甜,質感嫩滑。
中拖羅帶有甘香。
大拖羅有豐富魚油脂肪。
燒鯖嘅魚脂肪鮮甜。
鰆魚入口有滑溜的口感。
三文魚籽輕輕一咬破裂在口中,口腔內鹹甜交織的卵汁。
馬糞海膽味道濃郁。

角切刺身

漬物
淮山、牛蒡、蒜頭
之前只食過壽司源晚市嘅omakase☺️今次一於晏晝黎食午市丼飯☺️一入到去見光線充足已經好舒服,舖頭俾我感覺依然潔淨👍🏻首先上嘅茶碗蒸🥚滑滑嘅蒸蛋加入蟹肉絲同香菇🍄漬物有生薑/牛蒡/淮山😋淮山有驚喜👍🏻爽口鮮甜☺️👉🏻$380源之丼新鮮嘅魚生同海膽令人垂涎欲滴🤤魚生飯係必食item😍😍一碗飯就可以食晒多款時令刺身🤤🤤🤤當日嘅鯛魚同池魚都相當出色🤤大拖羅同赤身嘅色澤、油脂感都滿分🤤🤤🤤😍👉🏻$280白鰻丼🤤白鰻好厚身,每一件都係厚切,咬落有焦香🤤魚質嫩滑,配埋雞蛋香和紫菜絲😍😍美感滿分💯飯中沾上鰻魚燒汁☺️好味道👍🏻最後飲埋熱湯同食埋甜品就完美作結☺️柚子同紫薯雪糕同樣好味😋喜歡偏甜一點的可選紫薯🤤🤤🤤

首先上嘅茶碗蒸🥚
滑滑嘅蒸蛋加入蟹肉絲同香菇🍄

漬物有生薑/牛蒡/淮山😋淮山有驚喜👍🏻爽口鮮甜☺️

👉🏻$380源之丼
新鮮嘅魚生同海膽令人垂涎欲滴🤤
魚生飯係必食item😍😍一碗飯就可以食晒多款時令刺身🤤🤤🤤

當日嘅鯛魚同池魚都相當出色🤤
大拖羅同赤身嘅色澤、油脂感都滿分🤤🤤🤤😍

👉🏻$280白鰻丼🤤
飯中沾上鰻魚燒汁☺️好味道👍🏻

最後飲埋熱湯同食埋甜品就完美作結☺️

柚子同紫薯雪糕同樣好味😋喜歡偏甜一點的可選紫薯🤤🤤🤤
2023-09-07 336 浏览
估唔到大西北都有高質廚房發板 , 今次試佢既午市丼飯套餐 , 平平地都可以食到新鮮既刺身 , 性價比極高 , 今次同朋友嗌左兩款星期一至五限量供應既丼飯 , 勁滿足首先有前菜茶碗蒸 , 超嫩滑然後分別揀左兩款既丼飯源の丼一人前 $380廚師發辦刺身丼飯 , 內面包括左超多唔同種類既刺身 , 非常之抵食 , 師傅會介紹番食既次序 , 解釋得十分清楚詳細 , 帆立貝, 軟糯新鮮真鯛 , 油脂味香濃飽滿鱸魚 , 夠鮮甜 . 魚肉嫩滑深海池魚 , 爽口帶有香濃海洋味拖羅 , 配上蔥花 , 薑蔥 , 更加鮮甜惹味三文魚籽配紫蘇花球 , 魚籽好大粒 , 粒粒都爆汁北海道海膽 , 味道濃厚 , 回甘味強 , 好正Omakase旬の角切刺身丼 $280其實就係上面幾款魚生切碎粒 , 賣相好吸睛 , 啖啖食到刺身之餘 , 仲有視覺上既享受 , 好 colourful 同打卡 able , 刺身基本包括哂源の丼一人前入面所有既材料 , 好抵食最後點少得麵豉湯同甜品 , 揀左柚子雪糕 , 超完美既一餐

首先有前菜茶碗蒸 , 超嫩滑

然後分別揀左兩款既丼飯

源の丼一人前 $380

帆立貝, 軟糯新鮮
真鯛 , 油脂味香濃飽滿
鱸魚 , 夠鮮甜 . 魚肉嫩滑
深海池魚 , 爽口帶有香濃海洋味
拖羅 , 配上蔥花 , 薑蔥 , 更加鮮甜惹味
三文魚籽配紫蘇花球 , 魚籽好大粒 , 粒粒都爆汁
北海道海膽 , 味道濃厚 , 回甘味強 , 好正

Omakase旬の角切刺身丼 $280

最後點少得麵豉湯同甜品 , 揀左柚子雪糕 , 超完美既一餐
2023-09-01 119 浏览
一早已久仰壽司源的大名,這天終於有時間來一嘗午餐。每人先上一個蟹肉蒸蛋,蟹肉絲鋪滿蛋面,然後每啖蛋都有蟹的鮮甜味,連蒸蛋都已經很出色。麻醬菠菜,清新開胃。在Bar檯見到師傅細心處理刺生,已經很期待。源の丼一人前 $380首先從外觀上評論,色彩奪目,新鮮的十二種刺生色澤非常鮮色,絕然半點暗啞,加上淡紫色的花穗紫蘇,顏色配搭上已經是滿分。當日的刺生種類包括柚子碎皮北海道帶子,仍然緊緻充滿彈性;鱆紅魚;鯛魚;深海池魚;鱸魚;中拖羅;大拖羅,三文魚子,鮮甜又爽脆無比;北海道紫雲海謄;北海道帶子中間最有咬口的部分切碎加鰻魚汁的調味等等,全部都頂級新鮮,就算是刺身丼飯都絕不馬虎,每片刺身都經過匠心精心處理,為求把食材發揮得最好,真是每一口都非常滿足。角切刺身丼 $280有大拖羅,鱆紅魚,鯛魚,帶子粒等等幾款不同的時令魚生角切而成,還已經調好味道,有幾片海謄及三文魚籽,每口都充滿鮮甜味。食到中途,還有牛蒡和清爽准山,可以清一清濃厚的刺生繼續食。接著會每人一碗麵鼓湯,味道不會死咸,會偏少甜,作為食完美味的丼飯後再好喝,很完滿。最後就是甜品,雪糕。紫薯味超香超好味,簡直是啖啖都幸福,柚子比起酸會較甜,都
一早已久仰壽司源的大名,這天終於有時間來一嘗午餐。

麻醬菠菜,清新開胃。

在Bar檯見到師傅細心處理刺生,已經很期待。
源の丼一人前 $380

角切刺身丼 $280

食到中途,還有牛蒡和清爽准山,可以清一清濃厚的刺生繼續食。

最後就是甜品,雪糕。紫薯味超香超好味,簡直是啖啖都幸福,柚子比起酸會較甜,都非常適合炎夏時消暑。

整餐由流程到食物質素都非常滿意,師傅亦會細心講解當日時令的刺生是什麼,怎樣處理和調味。當然性價比亦非常高,如此高質的刺生丼飯我都是第一次遇到,回味無窮。
2023-08-19 97 浏览
❀ 寿司源 #元朗 ❀❗️元朗高質抵食廚師發辦❗️——————————————————大西北嘅人都有口福啦!唔使出市區都有高級廚師發辦,喺元朗都有🤩呢間算係元朗嘅老字號,勝在平靚正😄正正係Yoho附近,位置非常方便。而且師傅非常用心,刀工精湛。.☞ 廚師發辦壽司 $1080前菜先有香甜北海道白粟米、菠菜卷、滑溜牛奶燉蛋。接住係精選12點壽司,全部都非常新鮮甜美,而且運用精湛嘅刀工將魚生切割😆先有蔥花柚子皮九州真鯛、青檸汁北海道帆立貝,口感一絲絲非常新鮮、軟滑鱸魚用辣椒蘿蔔吊味、間白、薑蔥深海池魚、燒到非常香口嘅右口魚。跟住嚟到我最愛嘅部份💖廚師用曬乾嘅昆布漬包住鮮甜蝦滑,配搭頗為少見。另外有縞蝦,口感特別creamy,仲要配埋燒蝦膏,鮮味突出。當然唔少得大拖羅,採用熟成14日和歌山吞拿魚,入口即溶,但唔會過分油膩。仲有精美嘅醋漬鯖魚配醋漬昆布、北海道根室馬糞海膽。最後有非常惹味嘅姜蔥吞拿魚手卷,咬落去油分爆發,非常出色🔥.☞ 角切丼 $280必須大讚佢哋嘅角切丼,真係比一般嘅更加多料,非常鮮甜。廚師會選取當日最時令嘅魚生,當日分別有吞拿魚、帆立貝、海膽、魚籽等。想平平哋食日本嘢,就咁嗌呢個
❀ 寿司源 #元朗 ❀
❗️元朗高質抵食廚師發辦❗️
——————————————————

廚師發辦壽司 $1080
前菜先有香甜北海道白粟米、菠菜卷、滑溜牛奶燉蛋。

☞ 角切丼 $280
必須大讚佢哋嘅角切丼,真係比一般嘅更加多料,非常鮮甜。廚師會選取當日最時令嘅魚生,當日分別有吞拿魚、帆立貝、海膽、魚籽等。想平平哋食日本嘢,就咁嗌呢個角切丼都好滿足🥰

☞ 魚湯
甜品
分別再配有非常鮮甜嘅魚湯,入面仲有魚肉。
同埋出色嘅雪糕紅豆甜品

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
唔好以為元朗冇出色嘅廚師發辦,呢間真係平靚正✨
2023-08-04 98 浏览
元朗都有幾間出名既Omakase🍣今次就去左「寿司源」,佢價位親民少少,晚市有3個set分別係$1580、$1280、$1080,我地就平平地食左$1080,有前菜、十二貫壽司、和食一味、手卷、味噌湯、甜品😋前菜有時令的北海道白粟米,十分爽甜🌽波菜蛋卷,仲有牛奶凍蛋,都幾特別,平時多數都係會俾茶碗蒸,估唔到今次係食到涷既,質感都幾滑😳十二貫壽司有大分県真鯛落左紫蘇花柚子酸汁,開胃清新😋帶子配柚子豉油好鮮甜、富山縣產白蝦充滿膠質味道鮮甜🦐九洲章紅魚口感紮實、鹿兒島深海池魚加左葱,味道濃少少帶有魚油香、北海道縞蝦加埋灸燒過的蝦膏🔥濃郁的蝦膏味簡直滋味無比💯下半場有北海道北寄貝,經拍打後質感更爽口、和歌山中拖羅油脂感十足、醬油漬赤身濃味啲、帶子頂配鰻魚汁柚子醋、三文魚子飯馬糞海膽軍艦。最後個手卷將拖羅、帶子裙邊 、沙甸魚打成蓉再加入蔥,好香好好食。甜品的最中餅勁脆🍦包住雪糕同紅豆蓉,真係好滿足🥰📍#寿司源 (#元朗美食)#元朗 青山公路1號珍珠樓地下10號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

北海道縞蝦加埋灸燒過的蝦膏🔥濃郁的蝦膏味簡直滋味無比💯

三文魚子飯

馬糞海膽軍艦。
甜品的最中餅勁脆🍦包住雪糕同紅豆蓉,真係好滿足🥰

📍#寿司源 (#元朗美食)
#元朗 青山公路1號珍珠樓地下10號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
1K
2023-07-23 919 浏览
今晚同朋友去了一間在元朗嘅壽司店食飯,這裡位置不是十分當眼,但如果識行就係在大馬路向Yoho 方向個邊個位置旁,行人天橋望下去個條街,當然識食就一定搵到!這裡主要都係食Omakase Dinner Set 為主,有三個價錢選擇,我們就點了中間價位個款,落單後就先由前菜開始,內有三款食物包括超級爽甜北海道白粟米,以菠菜為口味卷成嘅卷蛋、同埋入口香滑嘅牛奶燉蛋接住就係刺身三種北海道北寄貝刺身,師傅一拍即北寄貝肉即時收縮,入口爽口鮮味!北海道右口魚刺身,師傅以薄切後卷返炙燒過嘅魚邊,燒出嘅魚油混埋醬汁卷成,入口十分肥美香濃!以北海道帶子刺身,帶子肥大肉厚,師傅切開一半加少少柚子皮,帶出本身嘅清甜感覺!另一半係傳統嘅Wasabi同埋青檸汁帶出鮮甜味道,兩種各有特色!之後就係手握壽司北海道白烏賊師傅在白烏賊切條入口時更軟糯可口,加上少少岩鹽同埋青檸汁,口感清新!富山灣白蝦上配上紫蘇花同柚子皮,一齊入口味道十分配合味道鮮甜!深海池魚上配以博多薑蔥,既有白身魚應有的清爽口感,又帶有豐厚的油脂,魚肉味道偏甘甜!北海道深海蝦縞蝦,加埋炙燒過嘅蝦頭肉、蝦膏、同埋蝦籽,既甜美又惹味!大拖羅嘅脂肪分佈好像雪花
落單後就先由前菜開始,
內有三款食物包括超級爽甜北海道白粟米,
以菠菜為口味卷成嘅卷蛋、
同埋入口香滑嘅牛奶燉蛋
之後就係手握壽司
大拖羅嘅脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶
還有含脂量少、肉質實、有咬口嘅赤身
北海道馬糞海膽,海膽味道濃郁,入口十分Creamy!
和食
北海道松葉蟹肉飯,飯上有北海道松葉蟹嘅蟹肉、蟹膏,加埋三文魚籽同埋海膽,入口味道香濃新鮮!
以天婦羅形式製作嘅蓮藕餅,天婦羅外層沾滿了紫菜,中間再用上彈牙甜美蝦滑在中間,入口唔會覺得肥膩!
手卷
三色手卷,師傅即時將吞拿魚蓉、海膽、帶子以純屬刀法打成一片,再兩三下手勢卷成手卷,入口口感濃厚嘅鮮味!
白舞茸雞白湯,入口味道非常清甜!
柔煮八爪魚,八爪魚以慢煮方式蚊煮幾個小時,連蘿蔔都一樣諗甜可口
味噌汁
甜品就係日本蜜瓜、同埋豆腐雪糕配十勝紅豆作為今晚嘅完結!
師傅建談,每道菜式都會介紹之餘還會分享哪些是時令食材,增加我對食材嘅!
用餐时段
位於元朗的Omakase一直都港人受歡迎,不少港人專程到元朗光顧 廚師發辦呢!壽司源也是當區較為出名的鮨店,不少人打好評!料理師長師承見城日本料理,食材每日從日本豐洲直送,誠意滿滿!這天晚上選擇$1280 omakase set 頭盤以北海道白玉米、蛋捲、凍蛋打頭陣!🌽北海道白玉米:居然是生玉米甜,想不到比熟的更清甜可口!爆汁菠菜蛋捲:菠菜蛋卷爆汁,清新不膩,波菜味濃!🥚牛奶凍蛋:多數食omakase,蒸蛋的部分會放於中後段!這個凍蛋十分特別作為前菜,而且是鹹牛奶凍蛋,帶有粒粒爆汁魚籽,也有凍冰冰的口感!🦑九州新鮮魷魚:- 沾有岩鹽青檸汁的九州新鮮魷魚,帶有微甜的魷魚味和清新的青檸味,不會太酸,質地黏黏的,微爽而不韌 !🦐富山縣白蝦:富山縣白蝦 10幾隻!外觀華麗、帶有紫蘇花的富山縣白蝦,口感爽彈、黏性十足,帶有清爽的優質甜味!調味用上柚子醬,加上紫蘇花,有種天然原野的感覺!北海道帆立貝:- 帆立貝口感不會太creamy,反而很爽彈!醬油很靈魂,起了提鮮作用鮮甜也夠爽!厚實口感與鮮甜滑嫩相得益彰👍🏻👍🏻北海道粒貝:- 粒貝以岩鹽、黑胡椒燒過,調味用上了黑椒青檸汁!帶有微鹹和磯燒的口感,

頭盤以北海道白玉米、蛋捲、凍蛋打頭陣!
🌽北海道白玉米:居然是生玉米甜,想不到比熟的更清甜可口!
爆汁菠菜蛋捲:菠菜蛋卷爆汁,清新不膩,波菜味濃!

🦑九州新鮮魷魚:

🦐富山縣白蝦:

北海道帆立貝:

北海道粒貝:
- 粒貝以岩鹽、黑胡椒燒過,調味用上了黑椒青檸汁!帶有微鹹和磯燒的口感,師傅建議先先食群邊 ,爽口帶彈力!

🐟九州章紅魚腩位:
- 當造的魚生!腩位油份豐腴!有三片魚生,雖然是白魚,味道仍夠濃郁充滿口腔。

🐠右口魚:
一魚三食!首先最上方的魚生、稍稍清淡,吃得出魚肉原汁原味!而下方的兩塊魚生卷上了右口魚邊,燒過之後有油脂的香氣,醬汁則用上魚油味的醬油,也加上紫蘇花,特別有藝術感!

🦐縞蝦:
縞蝦加入蝦膏和蝦籽,口感脆卜卜鹹香,蝦身滑黏。

🍤和食蓮藕餅天婦羅:
和食蓮藕餅天婦羅包含蝦肉、櫻花蝦和海苔漿,感覺好特別!口感十足

🐔雞白湯

🐙八爪魚魷魚:
八爪魚魷魚經過烹煮之後,好腍身!八爪魚 包著魷魚,吸收醬汁的鹹甜 ,口感豐盈,入口爽滑👍🏻

🍣和歌山大拖羅:
- 和歌山大拖羅有三小片,但油花若現,口感豐盈!油脂在口中爆發

🐟清心縣鰹魚:
- 清心縣鰹魚肉質甜美,火炙過後,以半生熟的形式作刺身食用,口感微酸,帶有香蔥味!

姜汁醬油磯邊燒帶子:
- 帶子淋上姜汁醬油,口感厚實,夠大粒呢!稍稍磯燒過,帶有冷熱各半的溫度,有層次感.

北海道海膽:
- 北海道海膽,微甘微甜,新鮮至極

🍙吞拿魚腩海膽魚籽三色卷:
- 吞拿魚腩海膽魚籽三色卷,口感豐富,帶有海產獨有的鮮味和甜味。

🍮最中餅以及蜜瓜
最中餅夾著豆腐雪糕、香甜可口的紅豆,透心涼!蜜瓜也很清甜!完美作結!

2023-07-19 52 浏览
食omakase唔一定去出港九嘅,元朗都有!西鐵5分鐘就到,店內熟客不少! 簡約的裝修令人相當舒適,宴客則以吧枱形式,方便照顧每位客人。前菜北海道白粟米新鮮空運到港嘅北海道白粟米,生食。一咬爆出鮮甜嘅粟米汁,作為前菜十分開胃。菠菜蛋卷第二道前菜係菠菜蛋卷,菠菜新鮮,結實嘅口感,加上綿密嘅蛋卷,越食越開貴。牛奶凍蛋蛋香味濃郁,加左牛奶烹制,入口香滑,三文魚籽同蛋一齊食十分清香。九洲新鮮魷魚壽司岩鹽同青檸汁配搭嘅魷魚壽司,魷魚新鮮唔腥,爽口鮮甜。富山県白蝦壽司白蝦壽司上配搭上紫蘇花同柚子,紫蘇花嘅味將蝦嘅鮮味帶出,柚子清香令食落更鮮甜。帆立貝壽司帆立貝上掃滿柚子豉油,令刺身入口唔會單調。海水味鮮甜,肉質鮮嫩。柚子豉油令帆立貝味道更清香。北海道粒貝刺身肉同裙邊分開處理。裙邊用左黑椒青檸汁調味,食落爽口,清甜。肉以岩鹽調出就食落比較實身,有咬口。另外仲有用黑胡椒岩鹽磯燒嘅燒貝肉,磯燒過嘅海鮮味更出,另有一番風味。九洲章紅魚壽司司傅為我準備嘅係章紅魚腩位,有油分有口感有鮮味有三片一齊食,魚油於口中溢出。司傅指魚腩位更食到魚嘅鮮味。右口魚刺身石口魚刺身有三舊,一舊先食魚嘅原鮮味。另外兩舊有包魚邊,

北海道白粟米
菠菜蛋卷

牛奶凍蛋

九洲新鮮魷魚壽司
岩鹽同青檸汁配搭嘅魷魚壽司,魷魚新鮮唔腥,爽口鮮甜。

富山県白蝦壽司

帆立貝壽司

北海道粒貝刺身

九洲章紅魚壽司
司傅為我準備嘅係章紅魚腩位,有油分有口感有鮮味

有三片一齊食,魚油於口中溢出。司傅指魚腩位更食到魚嘅鮮味。

右口魚刺身
石口魚刺身有三舊,一舊先食魚嘅原鮮味。另外兩舊有包魚邊,魚邊油分充足而且用槍炙燒過,將油份逼出,食落口感更豐富。伴有紫蘇花解油膩,調味醬汁用豉油同魚油混合。

北海道縞蝦壽司
縞蝦刺身上用左蝦膏同籽做topping,蝦膏味濃,蝦肉鮮甜。入口滿滿嘅蝦鮮味。

一品料理 蓮藕天婦羅
用蝦肉做餡,蓮藕裹上炸漿出面,外皮用海苔粉。

雞白湯
用鮮雞熬煮,又鮮又甜嘅白湯,湯入面嘅雞件依然嫩口。

一品料理 八爪魚魷魚
八爪魚煮到好腍入味,食落似關冬煮,魷魚釀係八爪魚入面,外表吸引。

和高山大拖羅壽司
拖羅大片同厚,食落肥美滿足。

青森県鰹魚刺身
鰹魚外皮炙燒過,令鰹魚層次更豐富,將鰹魚嘅魚香味帶出。

一品料理磯邊燒帶子
帶子大粒肥美,一樣磯燒過。用紫菜包住帶子,令帶子食落唔單調,好鮮甜。

北海道海膽軍艦
海膽新鮮唔腥,入口鮮甜。

三色手卷
呑拿魚腩蓉,海膽,三文魚籽,加青蔥 。食落有層次,作為結尾十分滿意。

上星期同Banker食飯先講起棉登徑見城,估唔到今個星期就喺元朗食到佢徒弟仔嘅 omakase , 元朗果然係臥虎藏龍。做金融嘅特別鍾意食我媽卡些,我都唔另外,一日未飛日本,一日都可以時不時跟朋友去見識吓,朋友預約咗寿司源。我身為半個元朗人,細細個就識跟大人去珍珠樓搵好嘢食,而家有咗西鐵,南邊圍 行過嚟5分鐘就到。今晚招呼我哋嘅係~禧師傅~戴住口罩都feel到佢笑笑口,難怪長期有一班熟客仔幫襯。寿司源 食在元朗 omakase 相當有名氣 ,令人期待。門面清新光猛,傳統日式裝潢, 簡約舒適 ,環境寬敞, 壽司吧枱 可以欣賞師傅手藝!omakase dinner set 🪭 $1280 Menu清晰簡單,我們同好 $1280 omakase dinner set 🪭 包括: 前菜1品 刺身三種手握壽司7貫和食二種一品料理二種 手卷 味噌汁 甜品師傅細心 抹碟、加漬物 、介紹時令新鮮食材、份量足,傾吓偈好開心,又可以學到好多關於 omakase 豐富知識。前菜北海道白粟米🌽菠菜蛋卷、牛奶燉蛋前菜賣相精緻,清甜多汁的北海道白粟米,健康美味菠菜蛋卷,雪白香滑牛奶燉蛋,清甜開胃為今晚展開序幕!手

omakase dinner set 🪭 $1280

一品料理二種
手卷
味噌汁

前菜
北海道白粟米🌽菠菜蛋卷、牛奶燉蛋
手握壽司🍣
白烏賊
九州白烏賊即係新鮮嘅魷魚,切條條,口感黏,軟糯可口,味道濃郁,灑上岩鹽和青檸汁,好鮮甜。
富山縣白蝦
白蝦是富山縣特產,灑上紫蘇花、柚子皮,白蝦的甜味更加突出。
鹿兒島深海池魚
池魚肥美厚身,肉質清爽細膩,入口帶濃郁魚油香,口感豐富,真係幾好味!
縞蝦
我最喜歡北海道深海蝦的一種,縞蝦口感彈牙帶膠質。蝦頭、蝦籽經師傅一對巧手火炙處理過後,蝦膏濃郁惹味又有蝦味,讓口腔充滿鮮甜蝦味,非常有驚喜。
刺身
北海道新鮮帶子、帆立貝
新鮮直送帆立貝,非常大粒肉厚,鮮甜又清新,加點柚子豉油,感覺清香清新,Wasabi豉油 鮮上加鮮,又是另一種感覺。
北海道粒貝
小柱特別爽口,食法各有特色,最喜歡豐厚彈嫩,配搭醬油襯托出貝肉鮮甜!
北海道右口魚
Summer season 的鮫鰈魚,油香味俱全,非常濃郁,卷著右口魚油最多部位,加上芽蔥,油香四溢,口腔充滿幸福感。

一品料理
北海道海膽杯
賣相吸引,打卡一流,北海道馬糞海膽口感嫩滑,細緻柔嫩,甘香豐腴。還有十分鮮美的松葉蟹肉,味道濃郁,米飯帶一點 risotto 口感,令人垂涎三尺!

雞白清湯
白舞茸加雞肉,清香撲鼻,暖胃好飲,唔錯!
大拖羅 壽司
來自和歌山 紀州的鮪魚,即大拖羅,色澤亮麗,味道濃郁,肉質肥美細嫩,入口即溶,油分特別多,味道鮮甜。
赤身
以豉油漬的赤身,彈牙新鮮,口感非常滑溜,好新鮮!
和食
蝦肉天婦羅蓮藕片
就好似蓮藕天婦羅,中間甜美彈牙的蝦肉作餡,炸到爽脆可口,份外惹味!
柔煮八爪魚
漫火溫油的慢煮八爪魚,師傅話炆了三個鐘以上,八爪魚和蘿蔔一樣軟腍入味,甜美爆汁!
海膽壽司
北海道海膽壽司,新鮮直送更添甘香風味,豐厚飽滿,馬糞海膽金黃色澤,清甜突顯甘香,層次豐富,絕對新鮮。
三色手卷
吞拿魚蓉、海膽、粒粒凡立貝
見到師傅用刀即剁吞拿魚蓉,再混合馬糞海膽,餡料滿瀉,拖羅蓉、海膽、凡立貝極鮮,紫菜脆口,每一啖都味道濃郁,香氣十足,鮮味無窮!
蜜瓜 🍈十勝紅豆雪糕
最後甜品以蜜瓜配十勝紅豆雪糕作完美結局,味道互相輝映,完滿無缺。
庆祝纪念
生日
  • 縞蝦
  • 馬糞海膽壽司
  • 深海池魚
  • 三色手卷
2023-07-11 116 浏览
寿司源係元朗嘅日式鮨店,主打Omakase!晚市Omakase Set有三款,分別為$1080 / $1280 /$1580!師傅好樂意分享製作方法同埋魚料知識,整晚用餐氣氛愉快!Omakase Dinner Set $1280前菜三點北海道白粟米 - 爽甜又多汁!菠菜卷蛋 - 味道清新水嫩!牛奶蒸蛋 - 口感滑嫩,香濃濕潤,好味!九州白烏賊壽司切成條狀嘅白烏賊甜美又易咬,以岩鹽同埋青檸汁帶出鮮味!富山灣白蝦壽司勁多隻白蝦,代表勁多倍嘅鮮甜味!少少柚子皮帶來清新嘅感覺!北海道帶子刺身一半係清新嘅柚子皮調味,另一半係醬油、wasabi、青檸汁調味,同樣都係清甜美味!北海道北寄貝壽司活北寄貝好新鮮,一拍就會收縮,肉質更見爽口!和歌山間八壽司肉質細嫩清爽,而且充滿油香,正!北海道右口魚刺身薄切嘅右口魚刺身,中間卷住炙燒過嘅魚邊,油香滿溢!最後以燒出嘅魚油同醬油混和成醬汁,真係好惹味!北海道松葉蟹迷你飯蒸熱嘅壽司飯,暖和嘅溫度放大咗蟹肉蟹高嘅鮮味!三文魚籽同埋海膽再帶來濃厚嘅鮮味!北海道縞蝦壽司軟糯甘甜嘅縞蝦,以炙燒過嘅蝦籽蝦膏調味,不得了!蓮藕餅天婦羅厚切嘅蓮藕片炸至又香又爽口,中間嘅蝦肉餡
Omakase Dinner Set $1280
前菜三點
北海道白粟米 - 爽甜又多汁!
菠菜卷蛋 - 味道清新水嫩!
牛奶蒸蛋 - 口感滑嫩,香濃濕潤,好味!

九州白烏賊壽司
切成條狀嘅白烏賊甜美又易咬,以岩鹽同埋青檸汁帶出鮮味!
富山灣白蝦壽司
勁多隻白蝦,代表勁多倍嘅鮮甜味!少少柚子皮帶來清新嘅感覺!

北海道帶子刺身

北海道北寄貝壽司
活北寄貝好新鮮,一拍就會收縮,肉質更見爽口!
和歌山間八壽司
肉質細嫩清爽,而且充滿油香,正!
北海道右口魚刺身
北海道松葉蟹迷你飯

北海道縞蝦壽司
軟糯甘甜嘅縞蝦,以炙燒過嘅蝦籽蝦膏調味,不得了!

蓮藕餅天婦羅
厚切嘅蓮藕片炸至又香又爽口,中間嘅蝦肉餡帶來鮮甜味!

白舞茸雞白湯
清香嘅白舞茸雞白湯,好喝又暖胃!

和歌山紀州大拖羅壽司
Dry aged咗21日,入口即綿化!濃郁嘅油香同埋魚味之中,滲出熟成後獨有嘅芒果果酸味,好特別!

柔煮八爪魚
八爪魚軟腍中帶一點彈牙,十分甜美!
炙燒鰆魚刺身
成條魚柳炙燒再切片,以酸汁、茗荷、同埋蘿蔔蓉調味,口感頗為柔軟!
北海道馬糞海膽軍艦
體型細小但鮮味濃厚,仲有回甘!

​拖羅蓉手卷
除咗拖羅蓉之外,仲落埋海膽、魷魚等鮮味十足嘅材料,大滿足!

雜錦海鮮卷物
內含三文魚籽、甜蝦、帶子、魷魚、蟹肉等,又一道鮮味十足嘅卷物!

味噌湯
赤味噌湯,份外濃香!

甜品
以最中餅同埋日本蜜瓜作結,最中餅以豆腐雪糕同埋十勝紅豆做餡,滋味滿分!
2023-07-07 55 浏览
元朗食野真係一個好地方,今次食左這間源omakase, 地方應係元朗區地方最大,最闊落,所以坐得好舒服唔會迫迫夾夾!師傅造手熟練,對食材既認知十足,唔會機械化,有人性既温度,十分貼心。前菜係北海道白粟米清身爽甜,還有菠菜蛋卷幾清新, 蒸蛋嫩滑重蛋香,魚籽鮮味更帶層次感。再黎有北海道帆立貝,1款食材2隻口味, 一個配了柚子皮和海藻鹽, 另一個配了鼓油青檸汁,各有特色帶都係清新綿滑。之後師傅盡顯刀工,將右口魚切成薄片,之後微微燒焦,再將日本芽葱夾在内層,肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。火炙鰆魚配上芥辣籽和蔥,濃道慢慢地遞增,魚肉緊緻實淨!壽司環節,師傅手藝亦表露無遺,間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。北寄貝壽司拍打貝類令質感更有彈性和口感變得更爽脆!青檸汁作輕輕調味,味道清香。自家製既松葉蟹配馬糞海膽壽司,將餡料mix埋成壽司。蟹肉夠多鮮味十足,更食出有海膽既優香。池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!免治雞肉串,配埋日本鵪鶉蛋汁,軟骨令口感變得豐富。蛋汁既香滑成對比。雞肉肉汁都幾多,超正。海膽軍艦用料夠多,鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正

肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。

間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。

池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!

海膽軍艦用料夠多,

鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正食到好飽飽。

所以呢間omakase係幾好既選擇。