2024-07-11
假期不嬲都鍾意喺上環度搵吓餐廳chill吓~今日就嚟到呢間中東餐廳試吓佢嘅brunch😝可以靜靜地享受一個下晝☺️ brunch 395 per head 飲得之人就可以加埋freeflow😙首先前菜係呢三盤,分別有HUMMUS BEL LAHAM 煙燻鷹嘴豆泥,羊肉,松子仁,香草呢個好特別,首先豆泥好軟綿,帶有洋蔥香,有啲似薯蓉但係更加綿滑,羊肉幾有咬口,香草更加帶出羊香味,有幾種口感同事發生😌FATTOUSH SALAD 🥗 羅馬生菜、青瓜、番茄、蔥新鮮清爽,有少少辣辣地,好適合夏天開胃☺️PITTA BREAD 🥖 中東扁包~份量好多,熱辣辣,好酥軟油香~可以配上上面兩種一齊食😙FALAFEl 🥙 鷹嘴豆炸餅好香口炸得外脆內軟,配上醃芒果芝麻醬和松子仁蕃茄香草醬,幾特別嘅中東感覺SCALLOP CEVICHE酸檸汁配爽口彈牙帶子,再加上青瓜🥒華黃奶、羅勒油、醃漬芒果石榴、香蔥,更加清新!其實食到呢度已經覺得飽啦🤣GRILLED SALMON烤三文魚,醃紅菜頭,香蒜乳酪,菠菜,香料三文魚就食得多,但係呢個組合真係第一次試🤣醬汁嚟講酸酸甜甜,又有啲Creamy,配上香脆皮,肉質嫩滑嘅烤
可以靜靜地享受一個下晝☺️
HUMMUS BEL LAHAM
煙燻鷹嘴豆泥,羊肉,松子仁,香草
FATTOUSH SALAD 🥗
羅馬生菜、青瓜、番茄、蔥
新鮮清爽,有少少辣辣地,好適合夏天開胃☺️
PITTA BREAD 🥖 中東扁包~
份量好多,熱辣辣,
好酥軟油香~可以配上上面兩種一齊食😙
FALAFEl 🥙 鷹嘴豆炸餅
SCALLOP CEVICHE
其實食到呢度已經覺得飽啦🤣
GRILLED SALMON
烤三文魚,醃紅菜頭,香蒜乳酪,菠菜,香料
三文魚就食得多,但係呢個組合真係第一次試🤣醬汁嚟講酸酸甜甜,又有啲Creamy,配上香脆皮,肉質嫩滑嘅烤三文魚,出奇地幾夾!🤩
CHICKEN LARI
雞腿,蘿蔔鷹嘴豆蓉、中東辣椒香草
發現中東菜嘅重點可能主要係調味上面,呢個辣椒香草,帶出雞腿肉更加惹味~雞腿肉有慢煮嘅感覺😙
核桃杏仁焦糖千層酥餅,愛尼拿雪糕
千層酥係勁脆!雲呢拿雪糕配上核桃好夾,甜而不漏😋
呢度都有好多唔同嘅Cocktail同埋free flow,好適合假日過來chill一下🤪