2016-12-27 384 浏览
難得黎到沙田,特登搵左間好似好吸引嘅餐廳。六點幾去到,已經有好多人排隊等開晚市,好彩我地都入到去。雖然有一啲套餐,但好似分開叫吸引啲,所以都決定分開叫。叫左野食之後,會上左餐包先,仲係暖暖地,都幾軟,包嘅外皮微脆,仲有少少香草味,配上黑醋都係一個唔錯嘅開始我地叫左一個鵝肝,首先個擺盤十分唔錯,賣相精緻,望落已經好吸引。鵝肝外皮煎到微焦,所以有脆脆地嘅口感。而入裡十分嫩,油脂十分香口。而上面係紅酒蘋果,紅酒蘋果嘅紅酒味唔太算,甜甜地帶微酸,有開胃嘅感覺。配埋鵝肝一齊食,令呢道前菜減少油膩感,更加開胃。第二道係長腳蟹意大利飯。上面有啲沙律,而下面係意大利飯。中間仲有一塊輕輕烤過嘅芝士。賣相又係好吸引,味道都唔錯。意大利飯飯質可以食到明顯嘅飯粒,係我中意嘅style 。而香草味都幾突出,比一般嘅意大利飯香。但長腳蟹部份就有啲普通。蟹味唔算好鮮甜,但份量都幾大條,可以食到啖啖肉。重頭戲就叫左個豬手。賣相都係唔錯,外皮勁酥脆,食落去仲會有脆卜卜嘅聲。而裡面嘅豬手肉反而好嫩,叉落去都有啲散散地。而豬手下面有薯蓉,薯蓉吸收晒豬手嘅味道,食落去有幾濃嘅豬手味。而且份量都好大,有兩個人份量。不過味道偏鹹
雖然有一啲套餐,但好似分開叫吸引啲,所以都決定分開叫。
Foie  gras
Crab  risotto
Suckling  pig
重頭戲就叫左個豬手。賣相都係唔錯,外皮勁酥脆,食落去仲會有脆卜卜嘅聲。而裡面嘅豬手肉反而好嫩,叉落去都有啲散散地。而豬手下面有薯蓉,薯蓉吸收晒豬手嘅味道,食落去有幾濃嘅豬手味。而且份量都好大,有兩個人份量。不過味道偏鹹左少少,如果可以淡少少或者多啲薯蓉配搭就更加好
Peach  peer
飲品方面都叫左杯手工啤酒。呢杯係桃味嘅手工啤酒,味道有好大陣桃嘅甜味,啤酒濃度唔高,好岩我呢啲中意飲水果味啤酒嘅人
去意大利餐廳食飯嘅機會唔多,今次嘅經歷都冇令我失望。