2017-02-19 407 浏览
Common Room 是位於中環和安里的上樓酒吧餐廳,這𥚃屬於比較清靜的小巷,想不到隱世的酒吧帶來意想不到的驚喜!環境氣氛同一般高級西餐廳無異,感覺舒適高尚。而酒吧餐廳給人一貫感覺總是氣氛不錯但食物普通不過不失罷了。但這家可以話令我刮目相看,食物質素可媲美高級西餐廳,飲品味道亦勝一籌!Potato Crisp Nachos呢款小食配酒一流!nachos 不會太硬身薄薄的,點Guacamole,sour cream食完全唔肥膩。成碟清唒!Pork Baby Back Ribs做得比外面好,醬唔會太重,食到肉味,不過呢款未至於有大驚喜。Squid Ink Seafood Risotto呢個高分之作!足料多海鮮,個墨魚汁飯可以話係食過的Risotto中最美味!非常推薦!不會偏鹹,亦做得乾身冇食水水飯的感覺。Cryo-Fried Vanilla Ice Cream這絕對是驚喜之作!包好的Vanilla Ice Cream 用白蘭地酒點火倒落去將表層溶化,個Flambe的效果好amazing!! 再落Raspberry Sauce俾佢味道同顏色!視覺同味道都照顧到💕支持用心經營的餐廳會再光顧。

Potato Crisp Nachos
Pork Baby Back Ribs