2019-11-26
都有唔少機會吃印尼菜嘅,因為有朋友,學生家人係印尼華僑之故。而周不時亦會四周搵食,搵到就同朋友一齊分享。今日來到銅鑼灣糖街嘅班蘭葉印尼美食,前鋪就外買,後鋪就可以坐低堂食,地方唔算大,但逼逼哋都可以坐到20人,冇辦法啦,銅鑼灣喎,寸金尺土吖。美食有印尼沙律~加多加多,多种蔬菜的混合,混埋特製花生醬,仲有好大塊蝦片,又大碟又正宗,地道。而沙嗲牛牛味濃郁,燒到啱啱好,吃多幾串都唔厭。今次最想介紹嘅就係中印fusion菜~原條魚花膠湯粉皮,煎得甘香的魚一上枱就聞到香氣,刺激我味蕾,又大大條,而老闆話花膠係來自印尼,碗湯鮮甜好飲,feel到濃濃的骨膠原滋潤緊皮膚,而粉皮好大一片,少見,但都滑瀝瀝,成個餐好特别又勁有满足感。飲品選擇多,牛油果沙冰同箭葉果混吉蜜亦都係上上之選,一定會介紹朋友來吖。