2023-04-07
一看這間位於銅鑼灣糖街的班蘭葉印尼餐廳就知道是一間名氣小店,點解因為未到晚上6點30分就已經差唔多坐滿,好在快人一步如果不是可能要排隊等上半小時。😜店舖面積唔大,大約七至八張枱,牆身用各種美食的圖片作裝飾,店前更加擺滿各種印尼小食、甜食,可外賣自取。原條魚🐟花膠湯粉皮$108我哋選了必食推介之一,粉皮可以免費轉換其他麵,但由於未吃過所以沒有轉換,個湯好香有種魚🐟嘅味道,清清甜甜,粉皮湯內有一塊大大塊的花膠,花膠煮得很軟淋😋👍。原條魚🐟燒得表皮很香脆內裡魚肉不乾,粉皮跟花膠湯夾埋一齊食好味,粉皮口感有啲似腸粉。炸碎雞🐔撈麵$68撈麵沒有特別,但連埋個辣椒醬一齊吃就真係好正呀,辣辣地很開胃,說是碎雞但上枱是四舊炸雞🐔😍一啲都唔碎,大大嚿雞肉🐔,表面炸得香脆,肉質卻很嫩滑。🤤牛肉🐄沙爹串燒三串$56炸秋葵$48小食叫了牛肉🐄串燒🍡加炸秋葵,每串帶有炭燒香味,牛肉🐄很juicy,沙嗲醬好惹味,沾上牛肉🐄一齊食好正!🫶柑桔青瓜冰🥤$28椰青🧉一個$38必飲推介於是試一試,青瓜冰睇落去幾清新,有很多條青瓜絲在裡面,飲落唔甜有柑桔的酸甜味。總括來說:價錢唔貴,食物份量大大碟。
原條魚🐟花膠湯粉皮$108
炸碎雞🐔撈麵$68
牛肉🐄沙爹串燒三串$56
炸秋葵$48
柑桔青瓜冰🥤$28
椰青🧉一個$38
總括來說:價錢唔貴,食物份量大大碟。