2019-10-10 42 浏览
今日同朋友尖沙咀行街,行到攰又开始肚饿,于是就决定揾地方坐低开餐。呢间泰国餐厅主要做 面类(汤面/捞面) 同串烧小食,而佢面食类系有蛋面、米粉、金边粉、河粉4款可以选择。睇左阵MENU后,同朋友分别叫左 船皇汤河粉($58)、牛腩+牛肉片+牛肉丸捞金边粉($52)、牛柳粒串烧($18)、串烧沙嗲牛肉($16)、同泰式龙眼冰($15)半开放式厨房泰式龙眼冰:呢到唔系用杯上饮品,而系用金属碗上,而个碗系够晒冻,有冰镇效果,都几特别因为啱啱行街行到有少少热,饮返啖真系透心凉又润喉不过味道稍为甜左少少牛腩+牛肉片+牛肉丸捞金边粉:配料份量足,放到满一满,食落都几香牛味,另外职员提醒我地有几款酱汁加落去食,捞金边粉加D酱汁食落几夹调味料:辣粉、泰式酸辣汁、鱼露泰式酸辣汁:我几中意佢呢个汁,应该自家秘制,同平时出面食𠮶D现成酱汁唔同,酸酸辣辣,够晒醒胃船皇汤河粉:作为用店名黎命名嘅汤面,当然系招牌菜啦,佢里面包括牛腩+牛肉片+牛肉丸+鸡丝+鸡翼+猪肉+猪肉丸+猪润,样样齐晒,仲有船面会有嘅炸猪皮,最啱心大心细样样食试嘅朋友食材正,连佢个汤底都正,味道好浓,就咁饮都好好味,唔系加味精咁饮几啖就口渴,

半开放式厨房

泰式龙眼冰
因为啱啱行街行到有少少热,饮返啖真系透心凉又润喉
不过味道稍为甜左少少

牛腩+牛肉片+牛肉丸捞金边粉

调味料:辣粉、泰式酸辣汁、鱼露

船皇汤河粉
食材正,连佢个汤底都正,味道好浓,就咁饮都好好味,唔系加味精咁饮几啖就口渴,汤挂埋河粉食好正
不过D河粉有少少痴埋一齐,比较难夹起

补返张大合照

串烧沙嗲牛肉(上),牛柳粒串烧(下)
食左阵,就上埋串烧,串烧方面佢有3款汁可以拣,分别为泰式辣汁/沙嗲酱/泰式烧烤酱
串烧沙嗲牛肉(上):食落够入味,而沙嗲味唔会重手到盖晒牛肉味,配合得好均衡
牛柳粒串烧(下):牛柳粒拣左泰式烧烤酱,呢只汁好惹味
牛柳肉质够厚又嫩滑,够JUICY

呢到免加一,2人埋单$159,食物及汤底味道出色,酱汁用心调制,认真抵食

走嘅时候先发现原来佢有开个COUNTER位卖串烧,下次经过口痕想食下串烧都可以再帮衬下

题外话:虽然呢到免加一服务费,但职员喺落单方面都会介绍下。另外餐具本身系放喺枱底下面自助取,但上菜后,职员亦有主动帮我地拎埋餐具出黎,服务几好,值得一赞
2019-10-08
$79.5 (晚餐)
泰式龙眼冰
牛腩+牛肉片+牛肉丸捞金边粉
船皇汤河粉
串烧沙嗲牛肉(上),牛柳粒串烧(下)