2022-05-15
早排見到呢頭有粥底火鍋食,專程揸車過嚟試吓,原本見到OpenRice寫有免費泊車,所以就揸咗架車過去,點知去到出面有條友會企係度,先知要收錢$40/兩小時⋯喺OpenRice book咗位8:00pm,去到可能太多人,佢都唔得閒招呼帶位,結果就喺門口等見到有職員就同佢哋講book咗位😂😅入到去都有介紹返個menu,我哋就揀咗人氣龍蝦海鮮餐,然後就會比張飛你出去簡海鮮🦞你就跟住紙照夾返啲海鮮,再攞去俾職員處理清洗就可以。不過成件事都好自助,出到去都係自己去搵個筒返來夾野😂如果指示清晰啲會比較好,入嚟第一次來又唔知頭唔知路,不過見到佢個缸裏面嗰啲海鮮,唔知係咪俾人夾晒,全部啲海鮮都唔係咁生猛,好似瞓晒覺定暈咗咁樣😓結果搞完一大輪嘢之後都已經差唔多8:30,因為一開始喺門口又等咗一陣,然後而家堂食最多食到10點,所以都得返唔係好多時間可以食嘢。然後揀好海鮮之後返埋位,就見到已經準備好個煲同埋啲雞擺咗喺入面。大概7分鐘至8分鐘左右就有得食,個雞係幾入味,同埋係啱啱好唔會太老,不過食完個雞已經有啲頸渴,佢係唔包嘢飲嘅,所以要飲品要另外加錢叫。大概9:00左右終於處理好啲海鮮,終於可以開始食嘢,佢
大概9:00左右終於處理好啲海鮮,終於可以開始食嘢,佢都好貼心咁有個Menu,你可以依照佢嘅指示去蒸啲海鮮。
食晒海鮮,到最後個粥底火鍋,原來已經喺個蒸隔下面,啲粥已經喺度,佢會俾埋啲脆米你你可以自己落。不過我就覺得佢個粥底冇咩海鮮味,真心sad咗因為之前出面有食過一間粥底火鍋嘅餐廳好出色,所以今次嚟到呢度都好有期望,但換來有啲失望。
同埋我早咗兩日都有打個電話問,佢都係得5:30/8:00時間選擇,5:30食到7:45又太早,所以選擇咗8點,但8-10pm食得都比較趕。如果真係食粥底火鍋嘅我覺得可能2.5個鐘會比較寬鬆啲時間,後來都食得好趕,佢又係咁催我嘅埋單,所以我都冇咩時間再影相,最後個粥底火鍋都要打包攞走返屋企先食。
不過有兩個個位都欣賞佢嘅,就係我哋因為食海鮮都會比較多殼,佢有職員一路幫我哋去清理啲食完嘅殼。同埋佢好似逢星期六日都會有live band表演,唱得都好好聽,個氣氛都唔錯嘅,都可以點唱,都可以上台一齊唱歌添。
總括來說,時間唔足夠,食得太趕,不斷催促埋單,最期待嘅海鮮粥底火鍋,都冇咩海鮮味。如果對食物不太高要求,為求與朋友聚首一堂食飯,夾下海鮮聽下live band都可以體驗下嘅。如果係為咗食蒸海鮮粥底火鍋/追求食飯質素嘅話,可以有更好嘅選擇。