2005-07-13
2005.7.13 星期二晚女朋友推介呢間法國(但係我感覺幾瑞士) 的餐廳, 的確唔錯. 餐廳在旺角最迫的波鞋街近旺電十字路口,不過感覺好唔旺角, 餐廳可能新, 唔多人, 亦都好有空間感, 好悠閒. 佢特色係有個特別的電爐可以上層石頭燒下層有好多個小鑊仔焗o野.d staff 好nice. 我地叫了:Lafuma Cafe Cocktail (有酒精), 好似$68, 我估係用救就來凍死的人, 因為幾重酒精, 都幾難飲下, 紅色一杯好似藥水.Lafuma 特色山區特飲(冇酒精), 好似$58, 幾好飲, 酸酸地好清新的味道一份雞石燒, 好似$150, 幾"un" 下, 後來我地唔燒, 用下層焗, 但係都係"un"一份牛石燒, 好似$160, 好味的, 不過唔好燒得咁熟加一份Rachette, 好似$68 (大約係咁串) 芝士, 好好味的.石燒會跟一盤蔬菜, 一個小沙拉, 一個焗薯仔, 幾個bread 咁.果個男國人waiter 都好好笑, 又神出鬼沒, 一開始灑一堆鹽上石燒扮占卜, 跟住食完又無拉拉話"喂陣間去滑雪lor" (原來佢係想話在法國通常食完呢餐就會去滑雪), 臨走落lift
d staff 好nice. 我地叫了:
一份牛石燒, 好似$160, 好味的, 不過唔好燒得咁熟
果個男國人waiter 都好好笑, 又神出鬼沒, 一開始灑一堆鹽上石燒扮占卜, 跟住食完又無拉拉話"喂陣間去滑雪lor" (原來佢係想話在法國通常食完呢餐就會去滑雪), 臨走落lift 又在lift 門閂埋前閃入lift 話送我地落去. 不過幾好人o既
d 芝士好好食, 芝士有三款揀的, 姐姐仔仲送o左埋另外果兩款o既幾舊俾我地試下, 不過我地覺得都係Rachette 最好食, 同d 蔬菜一齊焗好好食, 個過程都好得意.
果度最衰係d 座位好木, 又冇背, 不過有一個corner 係梳化仔, 好似好自成一閣好正咁, 下次book 位試下果度先。
overall 來說, 果個食法好得意, 好多變化。
個洗手間係唯一似旺角的, 好狹小
同埋好笑佢地d 人不時就又就有得抽獎又有飲品送俾你飲~ 所以呢餐真係食得好開心~
更多相片: http://www.fotogb.com/picco/lafuma_outdoor_cafe