2009-05-28
2009-05-27 陰,晴,雨今天早上難得見到些少陽光,馬上決定趕及credit card 之買一送一優惠,定位山頂明珠午膳. 聽聞此餐廳乃一澳洲名厨坐陣已一段日子,但總覺山頂食肆貴夾唔飽,餐牌價錢又真像over price, 一直未試.餐廳被落地玻璃包圍,坐在任何一張皆可觀賞景色,尤有一張2人枱最佳. 是日餐廳生意不錯,有7成滿, 2pm-3pm 皆有人入座午膳.Set lunch 款式大概10款,最平pizza 餐由$98起,我們選了以下2款,跟湯或沙律及甜品.Bread - crossiant, french bread. 有3種sauce (artichoke, garlic, basil) & butter. Crossiant 好鬆軟, d sauce 既特別又好味Set 1 ($138)Pumplkin Soup - OKAngus Beef with grapefruit salad - 幾 light 啲 feelSet 2 ($158)Caesar Salad - OKChicken Curry - 好好味Dessert: Tiramisu - OK我們坐在窗口位
Crossiant 好鬆軟, d sauce 既特別又好味
Set 1 ($138)
Pumplkin Soup - OK
Set 2 ($158)
Caesar Salad - OK
Chicken Curry - 好好味
Dessert: Tiramisu - OK
我們坐在窗口位,盡覧維港半山景色,初時天晴,非常宜人,後變煙雨濛濛,白色一片景觀完全消失,但隔了30分鐘左右,景色又再出現,香港经濟可以這麼快重見晴天就好了!
是日結論:
食環境,一定要預訂靚位,可以偷得浮山在山頂欣嘗香港景色乃一大享受.
食物ok, 麵包做得很好,基本功夫好,厨師功力應不錯,是日菜式亦可以.
食物價錢overprice, 相信同租金昂貴有關,遊客區嗎 !. 清水另計,加一計正價,埋單要近$300.半價主菜優惠唔知去咗邊?
除非將來有特別推廣,我們沒打算再來.招呼遊客朋友另計.