2011-11-18 69 浏览
同太太晌中环食完晏,并未即刻打道回府,因为仲有下场。由于今日称得上风和日丽,有太阳得嚟又凉凉哋,湿道唔高,所以就经由香港公园行过去湾仔嘅永丰街,沿途当散散步之余,帮助消化一下头先食𠮶餐,其次就系欣赏下香港公园嘅花花草草,我哋两个真系好少过嚟依头,兼且边有咁闲情逸兴致行公园,难得今日好好享受一个悠然下午。到咗永丰街,虽说系湾仔区,但属边皮位置,宁静之外,都系宁静。目标店舖就系ēpöch Coffee Bar and Desserterie,之前睇过佢嘅食评已几有兴趣走过来一试,但都系揾唔到脚,卒之撞啱佢搞团购,$29就可以享用任何一款手制法式甜品,再加一杯纯意大利illy即磨咖啡,顺理成章,完全无谂即买!虽然依区系个宁静小区,但入到店内一啲都唔宁静。虽然餐厅播著轻松柔和嘅音乐,因为几近爆满,不过,大多数都系斯文客,又唔会话好嘈好吵,只系始终都近乎坐满,声浪总有一定分贝。本来想揾梳化坐,但太多人,只好退而求其次,拣咗近窗两张高脚凳嘅位,老实讲,坐就唔及梳化位舒服,但一心一意嚟试佢嘅蛋糕,都无乜所谓啦!手揸两套团购券,眼睛先晌精致亮丽嘅甜品柜度打量,斋睇住咁多款靓饼都赏心悦目呀,蛋糕拣咗An

精致亮丽嘅甜品柜
,蛋糕拣咗Antton同人人都赞嘅7 Layer Valrhona Chocolate Cake。而抬头往上望,热咖啡都有成十多款选择,最后,咖啡一杯系Marocchino – Chocolate by Valrhona,另一杯则系Cappuccino Viennese。
Antton $35

何解件饼叫Antton,不得而知,但介绍牌上写住朱古力同榛子,老婆心水,所以就选中佢。三角造型,其实都唔易整,底层带有榛子碎嘅朱古力饼底,味道很有榛子香;中间嘅朱古力慕丝,打得极致幼滑;而最外层包上薄薄朱古力浆,可可味浓,跟住洒啲榛子粒,令卖相唔会太单调。
Antton
7 Layer Valrhona Chocolate Cake $39

之前做咗啲功课,一众食家极力推介此蛋糕,所以都一心想试试。打正旗号用Valrhona朱古力,用料应该唔会有太大怀疑,由底层起,有薄薄脆饼底、结实嘅朱古力块、浓郁嘅brownies蛋糕、软滑朱古力慕丝、柔软黑朱古力浆、顶层斜放嘅朱古力薄片,数嚟数去都系6层,唔知顶层薄片之下𠮶几粒朱古力系咪当一层呢?7种唔同浓度同质感嘅朱古力放埋一齐,味道、口感纷陈,净系睇手功咁繁复都值回票价啦。
Marocchino – Chocolate by Valrhona $35

我就当佢系莫卡咖啡Mocha嘅奶泡版,或者叫鲜奶咖啡Latte嘅朱古力版,因为系以特浓咖啡为基础,加入纯厚嘅热朱古力,再加埋蒸打过嘅牛奶。口感比平时饮到嘅Mocha幼滑细致啲,朱古力味隐约中又有几分幽香。
Cappuccino Viennese $32
只系一杯平常嘅泡沫咖啡,再晌咖啡面上喷上鲜忌廉,再轻轻洒一点点咖啡粉做好个卖相。味道几芳香,因为加重咗忌廉,当搞匀先饮咖啡香会淡咗,但相对就滑身好多,不过惯饮热辣辣咖啡嘅港人,会感觉杯咖啡变暖咗,咖啡香无咁鲜活。
Cappuccino Viennese
对于两件蛋糕都好满意,虽然都系主打朱古力味,但都叫各有特色。而咖啡方面,小弟觉得Marocchino较为吸引啲,此外,依度冲调咖啡都系跟返外国,唔会好似港式咁热辣辣,所以,上述𠮶杯Cappuccino Viennese当搞匀埋啲鲜忌廉,杯嘢真系少少暖暖哋架咋。叹完件饼同咖啡,行吓星街、日街,再经圣佛兰士街离开依个悠闲宁静小区

精致亮丽嘅甜品柜
Antton