餐廳:赤本山 (將軍澳)地址:將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07A號舖依家喺香港搵間日本餐廳食Omakase閒閒哋都過千蚊,今次就比我喺將軍澳搵到間性價比都幾高嘅Omakase餐廳——赤本山 @ankayama_hk 🍣行到去澳南海岸SAVANNAH Place地下,見到一個細細哋而別緻有神秘感嘅入口,Omakase吧枱可以坐到10個人,另外仲有幾間包廂好夠Privacy,可以比人一邊食Omakase一邊傾偈🗣,或者一家大細帶埋小朋友過嚟都得👨‍👩‍👧‍👦晚市餐牌有「赤」、「本」、「山」三個Omakase套餐,「赤」主打壽司有15道菜;「本」既有壽司亦有刺身同御料理,多5道菜但只喺貴$80,所以我就揀咗呢個🤪;而餐廳仲特設熱食Omakase套餐「山」,啱晒唔食得生冷嘢嘅人,夠晒貼心💕-先付-點餐無耐送上精緻木盒,打開見到4款開胃前菜:有馬山椒廣島蠔帶出微辛甘香嘅味道,再用柚子皮取代檸檬汁🍋,無咗檸檬酸唔會搶走生蠔嘅鮮味🦪;醋漬水雲加咗醋同芥末撈勻,滑溜開胃;金平牛蒡漬用油炒香,當中仲有紅蘿蔔絲,爽口甘甜;最後有青檸啫喱嘅酸香清清口腔,準備食接落嚟嘅刺身😙-刺
餐廳:赤本山 (將軍澳)

-先付-
點餐無耐送上精緻木盒,打開見到4款開胃前菜:
醋漬水雲加咗醋同芥末撈勻,滑溜開胃;

-刺身四品-
✝️北海道白象拔蚌
將象拔蚌切成厚厚條狀,食落比片狀更爽口😬,用咗檸檬辟腥同岩鹽調味,突出象拔蚌嘅鮮味
✝️沙甸魚磯邊卷
用紫菜包住幾塊完全去晒骨嘅沙甸魚(鰯魚),
加入蔥花同千本漬(醃蘿蔔)增加口感⬆️,
卷埋一齊去食仲提升咗沙甸魚嘅厚度同魚油脂香
✝️三文魚籽海膽
先將三文魚籽嘅筋膜去除,再用甜醬油醃製味道較偏甜,
放埋味道清新而且顆粒感鮮明嘅北海道白海膽,加上柚子皮,多重鮮味難以抵擋🤤
✝️慢煮八爪魚
用咗自家調製滷水汁慢煮咗6個鐘嘅八爪魚🐙,醬汁比較濃香,以甜味為主,外層吸盤嘅煙韌配合埋內層軟腍嘅肉質,形成口感層次上嘅對比🆚

-御料理-
✝️金目鯛魚頭
師傅用咗煮過過百條金目鯛鮮魚湯去烹煮,令魚頭鮮香味更加濃郁同突出,唔洗加任何調味已經好入味,
大大個魚頭有肉食又有魚骨吮🐟,之前喺日本餐廳食過都要二百幾蚊,仲要無咁好食,真喺值回票價🤑

-壽司八貫-
✝️活赤貝
雖然比較淡味但口感非常爽彈,師傅以純熟嘅刀工𠝹開一條條紋理🔪,咁就更易咬開
✝️魷魚
餐廳特別用咁初生魷魚取代成年魷魚🦑,口感較嫩,再以「松果造」切法切成交叉紋拎去燒🔥,除咗賣相好似箭豬之外食落更加軟綿綿🦔
✝️金目鯛
用湯霜方法以滾水輕燙金目鯛♨️,做成外熟內生嘅效果鎖緊鮮味,炙燒過又能逼出魚油,令魚脂鮮香顯得特別出色😋
✝️中拖羅
半紅半粉紅嘅中拖羅,入口半即溶而無筋,油份適中帶出令人回味嘅吞拿魚香味🤩
✝️關鯖
大分縣佐賀關嘅鯖魚,因為當地水流較急以致鯖魚肌肉比一般鯖魚發達,入口魚質滑身同實淨,幾有驚喜🎊
✝️池魚他他
將池魚切碎加入薑蔥、豉油同芝麻,所有食材嘅味道撈勻食落比較融洽細膩😌
✝️甜蝦他他
將甜蝦碎切成他他🦐,口感似足蝦膠蝦滑,加上紫蘇花點綴色彩🌸,仲添加咗陣陣清新花香🌺
✝️馬糞海膽
嚟自平川水產嘅馬糞海膽,
肥美鮮甜而且口感比較Creamy,連埋壽司飯同紫菜包住一啖過放入口……師傅我想要多幾件😍
-卷物-
✝️干飄卷
醃製過嘅日本葫蘆瓜日曬成為「干飄」,亦喺我哋成日喺太卷見到嘅其中一款食材,今次由配角變成主角,簡單得嚟又幾爽脆好味⭐️
-吸物-
✝️豚骨湯
比起魚湯或者麵豉湯,豚骨湯都真喺食咁多次Omakase第一次見😳。聞落有濃烈豬骨膉味,不過加咗水草同紫洋蔥,飲落無咁油膩仲有辟腥作用,豚骨香幾重🐖,鍾唔鍾意就見人見智🤓
-甜品-
✝️宇治抹茶奶凍
將宇治抹茶奶凍整成最少嘅甜度,
用紅豆嘅鮮甜去補足抹茶鮮香🍵,仲有少少食用花帶嚟清新氣息🌼,完美作結
2023-09-09