2021-09-17 11 浏览
平時成日嚟開土瓜灣,終於可以試下呢間高質嘅日本料理啦。今日同老公一齊嚟試下啲新鮮食材先。晚飯會包一個柚子沙律同味噌湯。味噌湯有蜆肉,提升鮮甜度。柚子沙律酸酸甜甜,好開胃,準備迎接跟住落嚟嘅豐盛大餐😋夢之丼($298)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻見到個賣相已經覺得好正!店員介紹開始食之前,可以飲下杯醋,令個味蕾再靈敏啲。夢之丼除咗隻厚肉牡丹蝦,仲有三文魚子、海膽、帆立貝、三文魚蓉、左口魚邊、松葉蟹,又足料又新鮮到爆!海膽非常creamy,完全冇任何澀或腥味,我估計係新鮮直送北海道海膽。三文魚子醬汁飽滿,帆立貝新鮮,最正係牡丹蝦個種滑溜、膠質同爽甜感!松葉蟹食到鹹鮮味。好欣賞佢啲細節位,火炙三文魚蓉配咗適量嘅生洋蔥,每一啖都係好豐富嘅口感,非常有層次。“愛意思”~~另一個叫咗花錦魚生飯,而家做緊全日98蚊優惠,抵到不得了。一嚟到已經有只可食用紅蛋。蛋液流落醋飯度,更加鮮甜。飯除咗有三文魚、吞拿魚、三文魚子、白身魚、赤蝦、蟹肉絲、金蟹子、蜆肉、青瓜同甜蛋之外,仲有隻好特別嘅蟹膏豆腐。雖然只係豆腐碎,但就包圍住好鮮甜嘅蟹膏味,令人印象深刻。是日時令海鮮有法國蠔($28隻)size都唔細呀,食落依然好新

夢之丼($298)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

是日時令海鮮有法國蠔($28隻)size都唔細呀,食落依然好新鮮,充滿海水味,一啖滑入喉嚨。

深海魚池魚刺身2切($78)
就咁睇個價錢都幾貴,但加咗木魚令到舊魚有好特別嘅口感。除咗刺身魚味,啲木魚碎嘅味融入咗喺池魚度,幾特別。

左口魚邊壽司($48)係我食過最好味嘅左口魚邊😋加上醬汁一齊燒,嗰份油脂味入口即溶,醬汁濃郁嘅味道,一啖迸法係個口入面,再加上木魚嘅香味......好難形容成件事係幾咁完美🤤

磯燒北海道珍寶帆立貝($68)
好似去咗日本食磯燒扇貝咁!外層有煙勳過的碳香味,裏面仍然保持到帆立貝嘅刺身質感。係好食既👍🏻

最後仲叫咗個慢煮鮑魚配肝醬($68)嚟食。鮑魚非常入味,個醬好特別,係用鮑魚肝臟煮成嘅。如果就咁食又好濃烈的內臟味,醮埋鮑魚就中和番。不過我唔係好食內臟,都係留係畀老公慢慢歎啦

2021-09-14