2018-08-19 1922 浏览
星期五HAPPY FRIDAY同兩個同事去左中環開會收工真係感到一身鬆晒, 就同D兩位同事去揾好野食慰勞下一星期既辛苦, 係OPENRICE見到D間名館好評如潮, 就過來試下!名館位於擺花街, 都幾易揾, 位置幾方便入到去見到係新派既裝修, 令人感覺更輕鬆, 一邊傾計一邊食野岩晒天山雪蓮燉海星-$88用一個茶壺去裝湯已經唔出奇, 但都不得不讚佢個茶壺都幾靚, 扲上手幾有質感, 而入面既湯都比想像中好飲, 幾清甜, 冇味精, 唔會有越飲越渴既感覺, 而且三個人分都有唔少杯, 我覺得D個湯真係唔錯老鼠愛大米-$48D個點心一上枱我地都好驚訝, 竟然可以咁精緻, 隻老鼠完全唔得人驚, 仲要係人見人愛果隻, 而且試下食, 入面係咸水角既料, 但外面同咸水角完全唔同, 個老鼠皮幾煙韌, 個口感令成件粒心加左好多分, 又好睇又好味!阿里山胡椒大蝦-$188一上枱陣陣既胡椒味已經撲鼻而來, 臭覺已經引起味蕾既騷動, 口中既口水已經忍不住流來, 蝦一入口, 胡椒味帶來微辣, 特別令人開胃, 而蝦肉結實, 一D都唔梅, 好彈牙好好味, 而且蝦既數目真係唔少, 每人起碼分到5-6隻, 好抵食石鍋鮑魚雞粒炒
係OPENRICE見到D間名館好評如潮, 就過來試下!
名館位於擺花街, 都幾易揾, 位置幾方便

天山雪蓮燉海星-$88

老鼠愛大米-$48

阿里山胡椒大蝦-$188

石鍋鮑魚雞粒炒飯-$128
飯一定係熱食先好味, 所以D個石鍋炒飯好令人期待, 入面都有唔少料, D鮑魚雖然細隻, 但都有好重既鮑魚味同口感, 令成個炒飯有畫龍點晴既感覺, 另外因為石鍋保持個温度, 令到底既炒飯有少少成飯焦形, 特別香口, 口感令人口味無窮

麻雀十三么-$128
D個十三么睇完OPENRICE後知係名館必食的, 所以我地點左一份, 一上枱令人驚嘆, 食物竟然可以做到幾可亂真, 放上網呃LIKE已經值回票價啦, 食物係椰汁糕同密瓜味整成, 食落味道都唔錯, 為咁完美既一餐劃上一個完美既句號

總結名館食物, 環境, 服務都好好, 期待下次再黎試下其他菜式!
题外话/补充资料: 茶位每位$15
2018-08-17