2022-12-28 43 浏览
今日同朋友上山頂行山,去銅鑼灣搵好野食先。登龍街樓上鋪都多左好多餐廳,上網搵到間cafe 裝修都好特別,靜靜地又好舒服。😋周打蜆肉忌廉湯 (跟餐)lunch set可以揀西湯或沙律前菜,我同朋友都揀左今日既周打蜆忌廉湯。好足料呀,味道都唔似一般罐頭湯,忌廉同水既比例好岩。最緊要有好多粒蜆肉同薯仔雜菜粒,好味。😋香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198有牛就一定會試啦,10oz都算多,大大塊仲要都幾厚。我食開五成熟,熟度岩岩好,唔會比多。最怕叫五成黎左七成。牛扒juicy 好淋,配上薯條同沙律菜,夠晒飽。好抵食。😋香煎厚切豬扒配薯蓉 $158薯蓉有好多,仲有少少菠菜伴碟,配菜都算多。主角豬扒係厚切好大塊,同牛扒一樣好juicy同淋身。啖啖肉,美味。😋炸洋蔥圈 $38洋蔥圈配上沙律醬好夾,炸漿唔會太多搶左洋蔥既味道。😋水牛城雞翼 $68平時食開既水牛城雞翼會有好多醬係面,但哩度既雞翼就唔算太多醬,我比較喜歡。炸漿唔會太多。😋熱抹茶 (跟餐)本來想像抹茶係平時飲開日本果隻有奶既抹茶,但原來係日本食壽司果隻冇奶既抹茶,岩晒唔飲得奶既朋友仔,清淡一點。同朋友舒舒服服食個簡單lunch,哩度都

😋周打蜆肉忌廉湯 (跟餐)

😋香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

😋香煎厚切豬扒配薯蓉 $158

😋炸洋蔥圈 $38
洋蔥圈配上沙律醬好夾,炸漿唔會太多搶左洋蔥既味道。

😋水牛城雞翼 $68

😋熱抹茶 (跟餐)

同朋友舒舒服服食個簡單lunch,哩度都好適合。性價比都高,大家可以去試下。

⭐️⭐️⭐️⭐️(4星為滿)

MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #memoir