打邊爐黎講,除左大家都熟既港式邊爐外,仲有呢個台式邊爐,個人覺得都幾唔錯,比多人選擇,又可以食下唔同野。港式同台式,我2覺得最大分別係佢個湯底,台式個湯底complex好多,配料好足,唔似港式咁,打個純正老火湯底,但各有各好喇。呢間邊爐湯底都有6,7種擇,迎合曬唔同口味既朋友。今次我就擇左個白肉酸菜鍋,白肉份量都唔少,呢個湯底真係唔係成日打,但試落又幾okay,酸酸甜甜咁,對於此配合餃子類,肉丸類食物,我就覺得最岩,因為呢d本身已經有味,湯底可以幫呢d食物提到鮮既作用。但配合d raw meat,如肥牛,魚片,海鮮之類,就反而無咁出色,因為會蓋過左本身肉既鮮甜味。臭豆腐,台式既雖然唔夠臭,但香味同酥味就好出色喇!!!

臭豆腐,台式既雖然唔夠臭,但香味同酥味就好出色喇!!!