2022-09-24
餐廳:柚子茶室 (旺角)地址:旺角棕樹街2-20號榮富苑地下1A號舖由大角咀行到去旺角其實有好多細鋪仔,當中有唔少小店值得大家嚟發掘一吓,今次就等我介紹吓棕樹街呢間開咗唔夠一個月嘅柚子茶室🍴有名比你叫——柚子茶室,相信呢間港式茶餐廳一定同柚子有啲關係🍐,原來老闆自創咗一啲用柚子做配搭嘅特色小菜、特飲;而另一方面,雞亦都喺餐廳嘅招牌🐔,藥膳雞、瑤柱雞、話梅醉雞、海南雞,佢哋嘅雞隻全部喺人手處理、自家調味,唔加任何味精、防腐劑,而且佢哋嘅食物味道唔會太濃,因為想整多啲煮家菜同相對健康嘅食物比附近嘅街坊、打工仔、學生哥💕餐廳唔算大,但喺短短半個月就吸引咗唔少人嚟食飯,仲已經有一班熟客仔喺餐廳打躉😼,再睇一睇餐牌,原來一個雞飯最貴都喺$62,仲有唔同款式嘅沙律🥗、咖喱🍛、米線🍜、小食俾你揀,價錢真喺相當實惠,不過唔知味道同埋份量又點呢😗✝️瑤柱貴妃雞(半隻) $98叫咗半隻餐廳自己醃製嘅瑤柱貴妃雞,上枱嗰陣我以為落錯單,因為份量真係勁多,我以為俾咗一隻雞嘅份量🤣。問真啲店員,原來佢哋嘅貴妃雞全部都喺揀差唔多大細嘅,細隻嗰啲全部唔要,仲要食落雞肉嫩滑一啲都唔嚡👍,有陣陣瑤柱濃汁嘅香味,難怪店員話唔
地址:旺角棕樹街2-20號榮富苑地下1A號舖
✝️瑤柱貴妃雞(半隻) $98
✝️滷水豬手(半隻) $58
平時出面食應該要成百蚊,呢度半隻大豬手嘅份量都喺$58,餐廳用咗自己調味嘅滷水汁醃製呢隻豬手🐷,
✝️燒豬頸肉木瓜沙律 $56
勁大兜嘅木瓜沙律🥗,除咗有豐富嘅木瓜絲之外,底層有唔少沙律菜,呢座沙律山周圍鋪咗十塊八塊皮脆肉爽嫩嘅燒豬頸肉,
✝️雞湯灼娃娃菜 $23
用鮮雞去煲嘅杞子高湯去灼娃娃菜,平時出面食好多咁樣嘅菜一嚟好貴,二嚟好重味精味,呢度完全唔使擔心有呢個問題😝,個湯真喺鮮甜到我忍唔住就咁飲咗兩啖🤣
喺餐廳叫雞飯會送椰子雞湯(原價$20),裏面有足料雞件、雞腳、椰子🥥,清甜又滋潤,叫主食加$9仲可以配埋養生特飲,