2023-03-27
原來食OMAKASE真係會上癮😂,話說星期六加班之後,行經尖沙咀中間道,打算經由K入口搭港鐵🚇時,發現出入口因之前大火封了🥲,但見到封路附近的H Zentre仍然照常營業,所以入去逛一逛,剛剛見到"鮨燐‘’準備開門,已經見到有55️⃣個人等入餐廳,我望下餐牌,原來有得食OMAKASE😍,而且都幾吸引🥰,價錢尚可接受,身不由己之下.....🤣。Lunch Menu📔 選擇都幾豐富,除了OMAKASE外,還有其他定食選擇,我今次試有刺身有壽司的OMAKASE Course🥰。OMAKASE Course $980沙律/茶碗蒸:頭盤先來個新鮮沙律🥗和滑滑的茶碗蒸🍵。刺身:1. 鮫鰈魚 - 師傅把魚肉切得薄身,再捲成圈狀⭕️包着炙燒🔥過的左口魚裙邊和日本葱段,鮫鰈彈牙嫩滑,左口肥美甘香,口感非常豐富🥰。2. 池魚 - 將池魚細切,配上博多萬能蔥,最後用紫菜包着一起食。池魚無腥味🥰,味道甜味😋,口感豐富。3. 長崎縣小長井真蠔 - 🦪入口味道清甜,海水味🌊不會太重,上面放上了土佐啫喱🧊,不用點任何醬汁已經非常好味😋。4. 太刀魚 - 魚皮炙燒🔥過,令魚肉質感扎實有嚼勁🥰,面層灑了鮮磨芝麻碎和紫蘇
OMAKASE Course $980
沙律/茶碗蒸:
頭盤先來個新鮮沙律🥗和滑滑的茶碗蒸🍵。
刺身:
4. 太刀魚 - 魚皮炙燒🔥過,令魚肉質感扎實有嚼勁🥰,面層灑了鮮磨芝麻碎和紫蘇葉花,添加了香氣☺️。
5. 中拖羅 - 中拖羅油脂甘香😍,上面灑了竹炭鹽,再用紫蘇葉包着一齊食,非常好味😋。
6. 蛇腹拖羅 - 用紫菜包住炙燒過的蛇腹🐍拖羅,由於蛇腹拖羅是拖羅中最肥美最多根的部位,所以炙燒🔥過後不但減少了油膩感而且亦無需切根👍,但油份仍然豐富,而且入口即溶🤤。
壽司:
1. 花竹蝦 - 來自天草縣的花竹蝦🦐肉質晶瑩剔透,肉質彈牙,蝦味濃而鮮甜😋。
2. 深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。
3. 赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁,中間放了柚子皮🍊增加了鮮味和口感🥰。
4. 細吞拿 - 又名baby tuna,比一般吞拿魚更嫩滑😍,配上蔥花和薑粒🫚,口感一流😋。
5. 馬糞海膽 - 海膽色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑🤤。
6. 鯖魚棒 - 本身不太喜歡鯖魚,因為通常都有一陣腥味。但是這裡的鯖魚完全沒有腥味🥰,炙燒過的鯖魚清爽扎實,配上白昆布和紫菜後,十分美味😋。
和食:
燒石池魚 - 肉質嫰滑,完全無骨,上面的湯汁是由魚🐟熬製而成,所以鮮味十足🥰。
麵豉湯 - 熱辣辣🔥,味道非常濃郁,十分好飲😋。
甜品:
自家製抹茶奶凍 - 抹茶味🍵濃郁,不太甜,面層放了粒甜甜的日本黑豆,完美😍。
總括而言,食材非常新鮮,服務十分貼心,師傅詳細解釋每道菜式的食材和做法,亦非常樂意解答我的疑問😆。而且價錢合理,性價比高,難怪我離開時已經全場爆滿。