2022-06-11
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$700-800+📍Address: 花貝Hanagai Japanese Dining, Causeway Bay生日慶祝或者想獎勵自己食一餐好嘅,但只有limited budget,呢間Omakase 完全係性價比高,但係依然可以食到新鮮嘅食材。我叫左菊 kiku ($788)前菜係水雲、蕃茄🍅同埋汁煮響螺,汁煮響螺肉非常爽口彈牙。蕃茄多汁鮮甜,打開咗之後食其他菜嘅味蕾。不過當中就係少少酸嘅水雲最開胃!跟住就係五道刺身。第二碟響螺、梭子魚、龍蝦、鰤魚同埋拖羅。梭子魚肉質比較清爽、魚皮嘅油脂豐滿。龍蝦新鮮鮮甜,而拖羅真係好出色,一入口即刻爆油,油脂非常豐滿燒物銀雪魚外皮脆內裏嫩滑,炸物天婦羅方好出色,新鮮現炸。煮物係蟹肉煮雞湯,雞湯鮮甜,配搭北海道松葉蟹,真係好幸福。食事係北海道海膽,超級鮮甜、配上魚籽,多重口感😍魚湯非常香濃,係新鮮魚骨用十多個小時熬出。甜品都非常出色,係日本哈密瓜同埋抹茶厥餅