2025-04-08 277 浏览
最近發現原來將軍澳新都城開咗間「西塔老太太烤肉拌飯」,見口碑唔錯,呢日終於有機會試吓。餐廳主打韓式燒肉,提供多款套餐,佢嘅二人餐仲做緊優惠,價錢只係$368(另收加一),入邊包咗多款食材,相當豐富。值得一讚多款肉類質素都非常高,當中包括老太太特色肥牛,肉質鮮嫩多汁,燒烤後外焦內嫩,搭配特製嘅芝麻醬料更是絕配。牛肋條肉質亦非常肥美,配合酸酸甜甜嘅鳳梨,好開胃,亦提升咗味道嘅層次感。另有秘製豬頸肉,肉質軟滑得來有咬口,好有驚喜。厚切三筋肉,肉質及口感都非常不錯。除咗牛肉同豬肉之外,仲有雞腿肉,雞肉入口嫩滑,絕對冇比下去。餐廳嘅配菜杏鮑菇、鳳梨、生菜,食材非常新鮮,配搭肉類一齊食,非常開胃。搭配可口嘅海帶湯,一解肉類嘅油膩感。套餐仲包埋甜品,係橙色嘅柿造型,入口類似雪糕糯米糍嘅感覺,感覺清新好味。餐廳環境舒適,座位闊落,店員服務殷勤,鍾意食烤肉嘅朋友,可以一試。