之前呀媽呻哂話新年好多嘢搞,團年又要煮開年飯又要煮喎😫。為咗等佢無咁辛苦,我就上網睇吓啲盆菜,好多地方都有得賣,例如酒樓、快餐店同工廈啲舖仔,本身以為工廈嗰啲會平啲,但原來唔係!同時,我買盆菜有一個要求,就係要細Size的,因為我哋得四個人食嘛。除咗大集團嘅廣告外,我又上Instagram搵吓,搵搵吓期間見到古琴雅苑嘅盆菜幾符合我條件喎,因為係六人份量。我就打電話去餐廳問吓詳情,個姐姐幾有禮貌,解釋我聽一定要最少五日前親身去門市俾錢落訂,而預早訂就有酒、炒飯/炒年糕同優惠卷送。即係成個Set夾埋都只係承惠$788,其實都幾抵喎,一嚟係六人份量有飯有酒,二嚟就係大XX嗰類連鎖集團嘅盆菜雖然平百幾二百蚊,但感覺無咁好食😛。年三十晚我放工三點半去到灣仔分店自取,雖然餐廳已經落咗場,但佢都可以安排我呢個時段拎。之前店員仲溫馨提示我盆菜都大袋㗎,又重,叫我最好兩個人嚟拎,幾細心😊。餐廳將盆菜放一袋,第二袋就係兩盒盆菜嘅湯汁同盒炒飯,另外再加一支酒,確係幾重。店員提示我要先整熱兩盒湯,其後將熱咗嘅湯倒入個盆菜到,再以慢火滾熱全部食材,最後加熱15-20分鐘就食得🍲。不過呀媽滾下滾下都搞咗一個鐘!題

店員提示我要先整熱兩盒湯,其後將熱咗嘅湯倒入個盆菜到,再以慢火滾熱全部食材,最後加熱15-20分鐘就食得🍲。不過呀媽滾下滾下都搞咗一個鐘!題外話,個鍋係唔可以用電子爐加熱的。
古琴風味燒鴨海鮮盆菜

古琴風味燒鴨海鮮盆菜,賣相非常吸引,連呀媽都有讚👍。食材包括鮑魚、海參、帶子、鮮蝦、烤鴨件、花雕醉雞、豬手、冬菇、蠔豉、豬肉丸、芋頭、蘿蔔、津白同西蘭花。
古琴風味燒鴨海鮮盆菜

上述嘅食材真係無多無少,而且每一樣餸都足起碼六件,唔使爭食。同時,餐廳亦無將大量蔬菜🥬塞喺盆菜底,墊高去,全部真材實料👏。鮑魚有逐隻界花紋,口感唔韌,亦都尚算大隻。好多盆菜平啲啲就係因為無鮑魚,如果你要就逐隻加,所以而家真係抵!另外,海參、帶子同🦐蝦都富有鮮味同彈牙。至於鴨同雞就無乜特別,雞嘅花雕味唔算突出,啱唔好酒味嘅人。我哋唔食🐷豬手,呀爸一條友食哂六嚿,佢話好好食同忟得夠淋。最後就係啲蔬菜,芋頭幾香、津白蘿蔔索味、唯獨係啲西蘭花🥦太淋!盆菜個汁亦都好正,夠味,如果送🍚白飯就一流!
古琴鴨肉炒飯

預早訂盆菜可加送一份上海炒年糕或者古琴鴨肉炒飯,我哋要咗炒飯,但見到個實物就幾失望😦!因為個份量超少,一人量都嫌少,個盒細之餘,仲要裝唔滿😡,餐廳仲聲稱盒飯價值$134...。味道方面就正正常常啦,炒得夠乾身,不過無乜鴨肉。

另外,預早訂仲有一枝餐酒送🍾,又幾好喎😍。

最後,就係兩張$50現金券,可以堂食時使用。不過條款係食滿$250先用得,同埋二月尾到期,即係作用不大。
古琴風味燒鴨海鮮盆菜
總括嚟講,$800有找可以食到美味嘅盆菜,更加唔使呀媽辛苦煮,真係好抵畀😜。我哋四個人都清得哂成個盆菜,如果六個人食就可能要煮多少少飯嚕。有機會啱場合嘅話我一定會再嗌呢個盆菜👍。
2020-01-24
外卖自取