2019-11-08
有個好鍾意食Omakase既朋友真好,可以帶我周圍搵食今次嚟到觀塘呢間阪神,出乎意料中嘅好食再加上性價比超高佢嘅料理值得咁嘅價錢又有刺身又有和牛環境又舒服,真心唔錯經過一段工廠區,就見到呢間特別高尚嘅餐廳,入到去有幾個獨立空間,可以分幾間房每間房都對住唔同嘅師傅,有刺身嘅都有燒物既,師傅會好細心話俾你聽每一道菜係乜,今次我地揀左時餐,以食刺身和牛為主揀咗餐後首先會比漬物我哋做前菜總括呢餐師傅俾咗幾款唔同嘅漬物我哋食,每款都有佢哋嘅味道,有雞冠草、牛蒡、青瓜漬、海葡萄和20日大根淺漬師傅好好見我哋咁鍾意食漬物,比多左兩款我地食佢嘅牛蒡同埋大根都好爽口好脆,而海葡萄係沖繩既特色,食落口都係脆卜卜然後上一個無花果沙律,味道酸微微幾開胃之後嚟到刺身部份,有5款刺身,都以魚為主有鰤魚腩、海立、金目鯛、鯖魚和鰹魚,由於我地中意食Omakase加比較好學,邊食邊問好多問題,學到唔同既魚。鰤魚係大魚,最特別係佢上面既柚子胡椒,味道好突出海立即鯛魚,配上烏魚子粉食,肉質煙韌;至於平時食既鯖魚好咸,呢個鯖魚不但不咸,仲好重油香味令我對鯖魚另眼相看;而金目鯛都好有咬口好煙韌然後就燒海鮮啦,有三款首先係日本香
然後上一個無花果沙律,味道酸微微幾開胃
之後嚟到刺身部份,有5款刺身,都以魚為主
首先係日本香箱蟹
佢有蟹子蟹肉同埋蟹膏蟹肉好嫩口,蟹子脆卜卜,然後蟹膏都好好味 加一層金泊喺面成隻蟹變得好吸引
然後就喺日本仙台大蝦有手掌咁長,大大隻又煎得好香,一上枱已經聞到蝦肉彈口加少少胡椒食更出味
再嚟加拿大銀雪魚煎得好香魚油味,魚肉好嫩口,底有番薯和南瓜配起嚟又香又甜
然後想過鹿兒島日本薄燒要咗五成熟嘅牛,熟度真係啱啱好,仲會有少少血水約埋蔥食勁香,牛嘅汁都出晒黎好juicy真係食完都想再食,肉質勁嫩口連塊炸蒜都炸得勁香口勁脆呀
食完薄燒仲有美國牛柳粒厚厚嘅一粒好滿足,夾埋佢嘅炸蒜片食,又有咬口又香脆真係一大享受,味道仲要係好食,冇誇大食到呢度基本上已經飽咗
再上個牛肉炒飯見佢咁香食食吓都食咗大半碗好香牛味牛汁既炒飯
師傅見我咁想食岩岩係薄燒和牛柳底既麵包,又煎左塊比我地食,呢塊真係不得了,又香牛油味又煎得好脆,仲教我地夾埋雪糕黎食,我揀咗好香濃嘅綠茶味雪糕,夾埋麵包食真係又濃又香又脆天啊好邪惡最後仲有一個龍蝦麵豉湯做埋尾聲唔會好咸又好濃龍蝦味總括黎講,呢個Omakase餐遠比其他平,都係一人一千,食開既我地知道呢個價係好抵了,而且野食質素真係唔差,又刺身又牛有機會會帶男朋友來再食