2020-02-04 193 浏览
又係時候要打邊爐啦啱啱行完荃灣嗰間Donki之後試呢間係新開嘅舖頭嚟㗎就係馬祖台灣養生湯麵館——————————佢有5個價錢嘅套餐可以揀而我地揀咗要$198呢個set呢個套餐已經包括左Prime Grade肩胛肉眼西班牙無激素豬肉片同深海魚柳之後其實呢個套餐中包括左台灣沙茶牛肉同埋精選雞腿肉不過呢兩款就係自己出去配料區度拎嘅佢都有九款湯底可以揀嘅因為佢係全港首創台灣藥膳養生火鍋放題所以理所當然地當中有八款湯底都係藥膳而且呢個係走一人一鍋嘅路線因為你會食得出呢度嘅肩胛肉眼唔係低質嘅口感所以作為牛魔王嘅我都有encore(佢第二輪嚟嘅牛靚啲囉但係)不過我覺得佢啲豬肉片都好高質完全唔會有一啲肥膏最值得讚嘅點我覺得呢度嘅湯底真係做得好出色我係嗌咗要藥膳椰子清雞湯嘅點知嚟湯底完全係出乎意料之外侍應一放低我已經聞到好濃郁嘅椰子味真係好香好惹味☺️☺️夠味到完全冇需要拎出面嘅豉油配料而我朋友就係嗌嗰個藥膳番茄麻辣湯(小辣)我自己都試過少少都真係算幾辣但係我朋友係幾食得辣嘅人所以佢覺得好啱啱好嘅感覺湯底係邊爐之中最重要嘅一個元素如果湯底唔好、唔吸引嘅話就一定會失分好多而呢度真係做得好出色我想講嘅呢度嘅嘢飲
又係時候要打邊爐啦

所以理所當然地當中有八款湯底都係藥膳
而且呢個係走一人一鍋嘅路線
因為你會食得出呢度嘅肩胛肉眼唔係低質嘅口感
所以作為牛魔王嘅我都有encore
(佢第二輪嚟嘅牛靚啲囉但係)
不過我覺得佢啲豬肉片都好高質
完全唔會有一啲肥膏

最值得讚嘅點我覺得呢度嘅湯底真係做得好出色
我係嗌咗要藥膳椰子清雞湯嘅
點知嚟湯底完全係出乎意料之外
侍應一放低我已經聞到好濃郁嘅椰子味
真係好香好惹味☺️☺️
夠味到完全冇需要拎出面嘅豉油配料
而我朋友就係嗌嗰個藥膳番茄麻辣湯(小辣)
我自己都試過少少都真係算幾辣
但係我朋友係幾食得辣嘅人
所以佢覺得好啱啱好嘅感覺
湯底係邊爐之中最重要嘅一個元素
如果湯底唔好、唔吸引嘅話就一定會失分好多
而呢度真係做得好出色

我想講嘅呢度嘅嘢飲俾我想像中多好多
因為佢真係包羅萬有
你想有咩嘅嘢飲都應該係呢度有提供俾你
特別值得一提嘅係呢度有一個我未見過嘅一杯濃可可,而佢係冇落奶精嘅⭐️⭐️
所以真係好重朱古力味

仲大粒過長洲嗰個魚蛋😂😂
亦都係因為呢都係走台式嘅路線
所以會有米血糕同埋甜不辣
所以都真係好值得一試

最後就講埋甜品啦,呢度有Movenpick 同Dreyers
呢度嘅Movenpick有雲呢拿味同埋士多啤梨味
所以最後我兩隻味都有食😂😂
所以真係一間好值得食嘅鋪頭
(其中一個值得讚嘅點就係呢度竟然有提供暖嘅飲品,我都真係好少見邊爐鋪頭會有呢個選擇)