2021-01-17
今日行經尖沙咀,見到門口嘅餐牌都幾吸引,人流都幾多,就俾個機會小店啦!入到去基本上得兩個餐牌俾你選擇(不過種類其實好多),最後我喺黑色餐牌上揀咗風門柳同厚切牛舌拼牛五花套餐。其他石版燒嘅餐廳大部份係俾顧客自助式拎湯丶白飯丶沙律,不過呢一間就已經配好哂一次過上枱,而且包左一個夾生肉嘅夾,喺疫情下就相對覺得衛生啦。風門柳就咁睇相已經覺得雪花好平均,油脂剛剛好,燒10秒左右唔使好熟,配上日本珍珠米, 食落口個味道充滿幸福感。厚切牛舌係我私人推介,牛舌切成一條條長方形,好符合「厚切」,平時牛舌燒熟左會縮,但呢款就完全唔會,超爽口!牛五花牛味重,而且油脂部份絕對不肥膩,好最後忍唔住想試多啲呢間餐廳嘅嘢食,所以要多咗兩份小食,一份餃子,一份溫泉蛋沙律。沙律好清新,溫泉蛋做嘅漏心效果都相當好,裏面配埋麵包糠同火腿脆脆,食咁多肉之時食少少生菜又可以解油膩。餃子即叫即煎,入口趣卜卜,餡肉都幾多,裏面仲有少少椰菜絲,令口感嘅層次豐富左!飲品選擇好多,又想飲乳酸又想飲茶,仲有得揀養生飲品飲添!最後喺一番糾結之下揀咗菠蘿乳酸,男朋友就揀咗芝士奶蓋四季春,本身驚好甜,但味道完全可以媲美台式飲品店,酸甜拿捏得幾好
飲品選擇好多,又想飲乳酸又想飲茶,仲有得揀養生飲品飲添!最後喺一番糾結之下揀咗菠蘿乳酸,男朋友就揀咗芝士奶蓋四季春,本身驚好甜,但味道完全可以媲美台式飲品店,酸甜拿捏得幾好。特別係個芝士奶蓋,做得相當杰身!
呢餐飯真係性價比好高,牛肉質素遠遠比我想像中好,仲要食得好飽。另外餐廳包左口罩套,防疫意識都很好,另外燒肉餐廳會有少少油煙味絕對係能夠接受,餐廳更加添置風機,吸走油煙味。上山嘅時候仲會配備一人一個圍裙,唔使驚整污糟件衫!
順帶一提:餐廳係用手機落單嘅,完全唔使驚落錯單呢個問題