2018-05-01
今日試既係平時好少食既四川菜~因為怕太辣而四川菜一向比我既感覺都係辣死冇命陪~朋友食過一次呢間話辣度算係我勉強食到既,但又好好食過到癮,咁就捨命一試首先係朋友話必食既涼麵~面頭有一攤椒麻醬,其實食落好香蒜同辣椒味,但係感覺又唔係太辣咬落去由於麵身係涼既~所以較彈牙,撈埋蔥花同辣醬真係好正又開胃呀口水雞既色好似好恐怖咁,其實食落又未去到想像中咁辣,呢度既小辣終於係我食到既程度雞件數量多又滑~完全唔似係前菜而係似係主菜咁足料第一個主菜係辣子雞軟骨~有d 驚兩個人食唔到夾埋6樣野連白飯,所以揀呢個似小食既主菜炸得非常酥脆既雞軟骨,辣味係愈食愈滲出黎既~如果送酒應該非常正但係戒緊酒既我只可以送下飯吹下水之後揀既係四川菜必試之一既水煮野~我地要左水煮魚魚塊非常滑嫩,用左龍鯏柳,所以連骨都冇岩晒懶人香味辣味都煮得入味,唔錯辣度同其它小辣一樣係我挑戰到既極限~一額汗又好正最後既主菜係回鍋肉呢個係朋友鍾意食既野~我比較少食佢就話肥瘦均衡,香口好送飯~亦都身體力行左兩碗最後係神秘既第六味菜~送既炒菜油左少少不過炒得好香~送既黎講非常好由於餸多飯仲要任裝,真係食到捧住肚走~作為鍾意食辣又唔太食得既我,一定
因為怕太辣而四川菜一向比我既感覺都係辣死冇命陪~
雞件數量多又滑~完全唔似係前菜而係似係主菜咁足料
但係戒緊酒既我只可以送下飯吹下水
魚塊非常滑嫩,用左龍鯏柳,所以連骨都冇岩晒懶人
辣度同其它小辣一樣係我挑戰到既極限~一額汗又好正
呢個係朋友鍾意食既野~我比較少食
佢就話肥瘦均衡,香口好送飯~
亦都身體力行左兩碗
油左少少不過炒得好香~
送既黎講非常好
由於餸多飯仲要任裝,真係食到捧住肚走~
作為鍾意食辣又唔太食得既我,一定會再黎滿足食慾挑戰辣度~