2019-12-22
晏晝行完街開始肚餓, 係條街度凍冰冰好想食辣野, 靈機一觸記得渝味個超正麻辣湯, 即刻按捺不住走過太子大廈食!上到去好香好熱鬧好多人, 店員好快手安排左個窗邊位比我地, 食渝味一坐低梗係要帶番條渝味圍裙先跟手店員就放低每人一碗木瓜雪耳糖水, 食住落order。覺得佢$38/位湯底真係好抵, 講緊係仲可以雙併! 午市仲有免費鍋底添, 抵到我一定要搵日午市黎食! 即刻落個湯底, 皮蛋芫荽湯併重慶辣湯鍋未滾就散發濃烈麻辣香, 係哩個時候我地忍唔住就叫左一份紅糖糍粑, 因為上次食過半份覺得太好味唔夠喉, 今次已經一心諗住叫一份, 暖粒粒煙煙韌韌既質感, 紅糖甜絲絲咁, 真係一個好好味既甜品, 不過今日成為左我既頭盤重慶耗兒魚耗兒魚細細條但勝在骨少, 除左中間個條骨外幾乎都係肉, 而且幾鮮甜。白鱔片 彈牙鮮味。曉宇嫩牛肉好腍身既滑牛。麻辣牛肉滿佈辣椒片, 放落麻辣湯淥都唔會整甩哂, 有兩個層次既辣, 超正呀愛辣人士一定要試下。野生竹笙竹笙浸重慶辣湯真係一大挑戰, 食左一條之後刺激得濟, 乖乖地浸番皮蛋芫荽湯, 中意向辣度挑戰既人可以試下黑毛肚彈牙爽口。牛骨髓滑嫩乾貢菜第一次食乾貢菜, 叫左一份,
重慶耗兒魚
彈牙爽口。
牛骨髓
滑嫩
乾貢菜
第一次食乾貢菜, 叫左一份, 黎到見到咁細碟以為佢比錯半份, 點知原來放左落湯會漲大好多, 變左好大堆, 而且好特別質感有d似海帶, 但更有咬口, 有陣淡淡既香味, 而且幾適合淥麻辣湯, 好味呀
最後叫左半份槄庭烏冬, 個湯越煲越濃, 完美既麻辣湯烏冬超好食