2018-11-30
自從喺大陸食過酸菜魚,就對佢念念不忘🧐同朋友講開,佢話銅鑼灣有間新開既酸菜魚仲正過之前食嗰間😲竟然有啲咁既事,咁一定要會一會佢了🤓佢喺謝斐道金利文廣場,一品雞煲對面,都好易搵到!酸菜魚佢有兩款魚🐋🦈揀,桂魚and鯇魚!我地揀咗鯇魚試吓先,但佢都好好食,啲魚片大大塊,起碼有手心✋🏻咁大🤤啲魚片又滑又嫩,不過就有骨入面,要慢慢食就OK👌🏻而根據非正式統計,佢起碼有十五塊以上😎而啲酸菜都冇吝嗇,成碗都係,酸味調較啱啱好,唔會酸到😣又唔會太輕👍🏻👍🏻而佢底下啲粉唔係一般啲紅薯粉,似啲🐶仔粉,不過佢更加爽口彈牙,加埋個湯食,💯我哋另外再嗌脆皮雞🐔半隻同麻辣美容蹄🐷,脆皮雞嚟到時候,仲以為係豉油雞嚟,但一食落去,我知道我錯了🤣佢個皮非常脆同香口,啲肉啱啱好,嫩滑多汁,酒樓嗰啲真係冇得比,簡直係我食過最好食既炸子雞🤤👍🏻👍🏻唔駛一陣已經清哂成碟之後既麻辣美容蹄一樣冇令我地失望,唔好睇個賣相好似好辣咁,其實只係好少好少辣,BB辣都冇,個🐷手非常稔,一擺落口食,骨肉分離,啲🐷手皮充滿骨膠原,漿住成個口,覺得食完都補咗唔少collagen佢啲花椒八角都好出加埋少少麻辣,就成就呢碟好味既麻辣美容蹄了😚😚最後
今晚食咗三樣野,三樣都好高質,真係好急不及待下次嚟再食,唔駛返大陸食了😚