2009-06-05
同學要離港做實習,一班同學突登搞個南Y島camping小聚,南Y島既有香港傳統漁港環境,又有異國風情,實乃地靈人潔之地。友人久聞土耳其卡巴的薄餅味道不俗,加上就在度假屋附近,因此大伙兒選了此店用餐。環境就不要強求,是位於內街的一家地鋪,店內座位不多,約十多個,門外另有兩張小桌,大部分位置都是廚房,可以看到廚師整薄餅。一眾hotel man的同學做唔到four seasons的賓習,所以就叫了這個four seasons薄餅,愛的反面果然是恨~XDDD。餅底挺脆,上面的汁醬調得合適,不會太甜和太膩。炸薯條上面灑上了芝士粒,配上剛炸好,熱騰騰的薯條上,簡直一絕!薯條很粗大,很足料,而且擺左幾個字都唔林,真係用薯仔來做的薯條,同M記那種唔知係薯條定粉條,擺一個字就林曬個D完全冇得比!有一朋友叫了南Y島漢堡,看來份量亦很足,有三種肉做料,不過不知味道如何?看她的樣子似乎對這漢堡都很滿意。下次重臨南Y島我一定會試呢個包!