2019-01-11
四樣野食(北京烤鴨 $428(全隻),蒙古式炒鴨崧 $70,海鮮鴨湯泡飯 $168,荔枝生楂咕嚕肉 $138)北京烤鴨:蒸籠下仲有個迷你火爐烘住,令到餅皮唔會因為凍左而變硬。片皮鴨分兩款,一款係皮連肉。另一款係淨皮,用餅皮包住再落甜麵醬、大蔥、青瓜,如果你鐘意,亦可加入紅糖/椒鹽,一咬落去外皮脆卜卜,鴨肉又香,好滋味呀。蒙古式炒鴨崧:第二食係炒鴨崧,分幾款口味,如韓式、葡式、今次揀既蒙古式係用上孜然粉,所以食落好有食緊“土匪雞翼”既感覺,之後先食到鴨肉既味道。好似生菜肉碎包既食法,用生菜包住鴨肉崧,食落唔太膩,不過鴨膻味都重嫁,視乎你鐘唔鐘意呢種味道啦!而且覺得份量唔多,不太划算。海鮮鴨湯泡飯:呢個係必點項目丫!同一般泡飯唔同,係加入米通落去浸泡,所以米通可以索到鮮甜既湯汁之餘,又保持到脆卜卜既口感。裡面既鴨皮同樣都係脆身嫁,而且都索到湯汁,咬落去湯汁會咇出黎,反而幾香,而且裡面都幾足料嫁,又有蝦同帶子粒!荔枝生楂咕嚕肉:普普通通。
片皮鴨分兩款,一款係皮連肉。
而且覺得份量唔多,不太划算。
海鮮鴨湯泡飯:呢個係必點項目丫!
荔枝生楂咕嚕肉:普普通通。