2023-06-19
暫時都冇假期可以飛,但係又掛住台灣嘅口味點算好呢?強烈推薦呢一間位於海港城嘅餐廳,真係樣樣都台灣味!招牌牛肉麵每一碗都可以揀刀削麵或者冬粉,入口湯頭帶點藥材香,飲落牛香濃郁,加上一片片厚切的牛腱肉更是出色,牛腱肉已燉得入味,口感軟腍。刀削麵非常彈牙,絕對係會令人encore,加上炸過嘅蟲草花鋪面真係相當香口!手工鳳梨酥麻糬撻 稱得上為呢度最出名嘅甜品之一,亦係今日小編到訪嘅原因。酥皮做得酥脆,麻糬嘅軟糯配搭鳳梨絲嘅酸酸甜甜,加上面頭嘅蛋香同中間嘅蛋黃,味道令人耳目一新。招牌滷肉飯滷肉飯裝得滿盛,米飯香軟,滷肉汁帶點甜甜的,半肥瘦嘅肉質帶點嚼勁,真係幾有台灣嘅風味!肉鬆皮蛋蛋餅蛋餅襯上肉鬆肯定係最佳配搭,常溫食落去蛋皮煙煙韌韌, 餡料多得毫不吝嗇,皮蛋芯帶半融化口感,而且份量驚人,另外亦好喜歡醬料嘅配搭!明太子甜不辣感覺唔油膩,食落香口有口感。甘蔗苦瓜汁第一啖飲落去甘蔗會比較出,苦瓜嘅甘苦慢慢滲出,感覺健康得來又夠清涼~🥂全晚播住嘅音樂,真係首首都琅琅上口,坐到都唔捨得走
招牌牛肉麵
手工鳳梨酥麻糬撻
招牌滷肉飯
肉鬆皮蛋蛋餅
明太子甜不辣
感覺唔油膩,食落香口有口感。
甘蔗苦瓜汁
🥂全晚播住嘅音樂,真係首首都琅琅上口,坐到都唔捨得走