2023-06-21
如果你鍾意食日式燒肉,呢間沙田嘅Yakiniku Kakura絕對係一間值得去嘅餐廳。佢哋嘅午市燒肉套餐包括新鮮沙律、餐湯、小食同甜品,價錢都幾親民。我哋揀咗兩個套餐:黑毛和牛大判燒盛合$368及牛舌盛合$148。沙律好新鮮,餐湯係麵豉湯有海帶同豆腐粒,味道好香濃。小食係辣芽菜,同泡菜味道相似,好開胃。▶️黑毛和牛大判燒盛合$368我最鐘意嘅一道菜係黑毛和牛大判燒盛合$368。佢包括鹿兒島A4和牛西冷、和牛裏腹牛小排同和牛背末脊肉。每一款肉質都好好食。有鹿兒島A4和牛西冷,大大塊薄薄地又多汁,點生蛋食肉質更滑。和牛裏腹牛小排嘅肉汁都好豐富,而和牛背末脊肉嘅口感都好好。純粹食得嘅時候,你可以感受到每一塊肉嘅豐富層次同獨特風味,真係好好味!▶️牛舌盛合$148有兩款牛舌,唔同口感。一款係鹽味上牛舌;另一款就鹽蔥味牛舌,兩款牛舌都爽口。鹽味已經好好食,鹽蔥味味蕾更加豐富。▶️加牛腹柳小排 $58我仲加咗牛腹柳小排$58,佢好多汁,牛味香,肉質又好。飲品揀咗可口可樂,甜品係雪米糍同杏仁奶凍,都好好味。
▶️黑毛和牛大判燒盛合$368
我最鐘意嘅一道菜係黑毛和牛大判燒盛合$368。
▶️牛舌盛合$148
▶️加牛腹柳小排 $58
我仲加咗牛腹柳小排$58,佢好多汁,牛味香,肉質又好。
飲品揀咗可口可樂,甜品係雪米糍同杏仁奶凍,都好好味。