2004-06-09 75 浏览
真不知此店是否有店名,不過openrice改既呢個名又確實幾得,”劉伯炭爐專門麵店”此名真有一種台灣食店既感覺。上年因為雜誌介紹,恰巧半夜打完機後肚空空,遂到此巷仔嘗一嘗古法炭火雲吞麵。由於巷仔隔鄰就係菜市場,入夜後市政處都會到此一帶洗地,滿地濕濕的,實非進食既好環境。同行朋友乃係欠缺味蕾既一類人,所以亦懶得向佢多作介紹揀選此店原因,本人當然選擇雲吞麵,而友人則選黑椒牛丸麵...十分鐘過後,兩碗麵終於上桌。說實在,真係耐左少少~先試一啖湯,並非甚麼絕世好湯底,但亦不算差。麵就一點鹼水味都沒有,亦不覺太彈牙,感覺似媽媽愛煮既蝦子麵。請大家不要對此店雲吞有太大寄望了~不能說不好吃,反正就給食家一種homemade既感覺罷。乾完整碗麵後,又真係覺得炭爐麵同食開既麵店味道略有不同,至於有何不同又講唔出口,或者又係心理作用影響吧!
十分鐘過後,兩碗麵終於上桌。說實在,真係耐左少少~