2018-04-06
係銅鑼灣行行下街突然想食燒物,於是就去左哩間心之食堂。一入到去整間食肆都非常簡潔,而且唔會擠逼,坐既位亦有4個至6個都有,適合兩個人或者一大班人嘅聚腳點。同埋落單方法係自己係本餐牌同白板筆畫上去,非常環保。於是叫咗幾樣小食再叫兩個飯。至於我就叫咗一個原條鰻魚石鍋飯,同埋朋友亦叫咗一個蒜片牛柳粒石鍋飯。首先,黎到嘅係芥末八爪魚,八爪魚非常有口感,食落好爽口,而且滿滿嘅芥充斥住整個口腔,食落非常開胃,最重環份量亦唔小,食到兩個飯黎到都未食完。而鰻魚上面既燒汁亦非常好味,汁嘅份量冇搶咗鰻魚既味道,亦冇因為太多汁令到個飯太重口味,非常適中。至於牛柳粒飯亦唔差,因為整個飯個牛粒柳唔好食就影響到成個飯,食肆將牛柳粒整到岩岩好,冇因為處理太耐令到肉質太老,而蒜片亦幫助牛柳粒調一調味。重有最後既燒物,係好多地方都食唔到既燒雞皮,食落非常香口同好脆,亦冇燒焦。最後亦都係唔係周圍都有嘅汁燒白鱔,要燒得好食亦唔易,唔可以燒得太乾令到魚本身冇哂水份,燒太耐魚嘅口感亦會變差,以上嘅問題都冇出現係個白鱔入面,非常出色。