2018-02-04 56 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣搵嘢食,行到去時代廣場附近嘅耀華街搵嘢食,見到有間日本樓上餐廳幾得意,就入去試一試。 我哋嚟嘅時間尚早,人唔算好多,入邊坐嘅空間都寬敞,坐得舒服。 我哋叫咗個厚燒牛舌心,李小龍捲,一份海膽,一份燒雞軟骨,三文魚茶漬飯,心之魚生飯,一杯熱生薑茶,同一杯心之荔枝清酒特飲。 過咗五分鐘,一份海膽首先送上,海膽用青瓜同菜墊住,海膽味道好新鮮,味道亦都好鮮甜。 跟住三文魚茶漬飯亦都送上,熟嘅三文魚配上紫菜,芝麻等等嘅配料,同啲日本米同茶撈埋一齊食,味道好清新。 之後李小龍捲都送上,李小龍捲有四舊,入邊有炸蟹鉗,牛油果,魚子醬,蟹子同青瓜,呢個賣相好特別,手捲好似放咗喺張櫈上面,而且味道幾特別。 跟住厚燒牛舌心,同燒雞軟骨都送上,厚燒牛舌心有一串,呢條牛舌的確比平時係街度食到嘅厚,而且食落質感比其他更加好。另外燒雞軟骨有三串,燒雞軟骨燒得啱啱好,每一粒都好爽脆。 最後係心之魚生飯,成個魚生飯同個碟都係心形,而且有紅色同粉紅色嘅顏色點綴,而最上面嘅魚生款式都有好多,啲魚生好新鮮。