2016-03-14 555 浏览
早两个月先晌葵芳食完餐德国菜,晌老友吹鸡下,今晚又再尝尝德菜滋味。而且,更可以同几位耐无见嘅食友聚一聚,实在一举两「德」 ,聚餐地点,就晌铜锣湾楼上铺嘅Schnee,多谢老友嘅悉心安排,唔使小弟烦,带个肚嚟就得喇 。由于喺楼上铺,面门一定无地铺搞到咁吸引,但一入到店中,倒有几分德式古堡嘅模样。红砖墙、木餐枱、大木桶、黑盾牌、鹿头……仲有甚有代表性之一嘅挂钟。此外,地方够大,枱櫈又排得唔密。枱上点着蜡烛,再配合埋灯光,晚上嚟都颇有气氛。餐牌一白一黑,代表食物及酒精饮品餐牌。不过,今次相机出现少少问题,一影到内页效果唔清,所以,未能影低作大家参考,请见谅 。不过,虽话打正旗号喺卖德国菜,不过,亦加入小许其他国家菜式。分类方面,包括:德国面包、汤品、沙律、头盘、德国香肠、传统德国脆薯饼、主菜、意粉及饭、甜品、饮品及多款酒精饮品。 海鲜番茄清汤 $68 我哋点咗几客汤品共享,初时无为意「清汤」二字,仲以为个汤会好红,查实清澈见底。味道较清爽,以鲜清鸡汤配上新鲜海鲜,如鲜虾、带子,让唔多喜欢浓汤嘅食客有一个清新嘅选择。 德国经典薯仔汤 $58 德国薯仔沙律喺以前好多豉汁西餐厅会
枱上点着蜡烛,再配合埋灯光,晚上嚟都颇有气氛。
海鲜番茄清汤 $68

海鲜番茄清汤
德国经典薯仔汤 $58

德国薯仔沙律喺以前好多豉汁西餐厅会出现嘅沙律,德国经典薯仔汤小弟都喺第一次食。睇样好似无咩特别,但味道实在,入口又唔觉得好寡,汤内有啲薯蓉碎,令个汤嘅口感几特别。
德国经典薯仔汤
传统德国脆薯饼伴烩野什菌 $158

依一款脆薯饼喺餐厅推介嘅菜式之一, 绝唔喺晌麦记或全日早餐食到𠮶款。除伴烩野什菌,仲有伴香煎三文鱼和带子蕃茄汁($168)及伴烤什菜芝士忌廉汁($158)两款。店员介绍时,特别强调薯饼喺全人手做,将薯仔切成幼丝,混入薯蓉搓成饼状煎香成金黄,故此,咬落绵滑嘅薯蓉中,有丝丝嘅脆口感,入口又唔会一口油,薯味突出自然
;切成小件,伴点点烩什菌,食味更佳。
传统德国脆薯饼伴烩野什菌
烧德国猪腩仔配炸薯条 $188

未嚟个德国猪手,先试试个德式「烧腩仔」,烧腩仔厚切成片,一件叠一件排列整齐。入口外皮脆到不得了,咔嚓声此起彼落,脆到听得到,而肥肉唔算多,再伴上酸椰菜,感觉绝对唔会觉得好「漏」,沾少少烧汁,味道就更惹味
;薯条唔使多讲,炸得唔油腻,已经唔会差得去边。
招牌脆皮烧德国咸猪肘伴酸椰菜烤烧薯角 $198

是日焦点,就喺德国咸猪手,香喷喷嘅隆重登场!一件件切好晒嘅咸猪手肉,方便食用,同样伴有微酸嘅酸椰菜,以及烧得甘香嘅薯角;猪手皮做得好焦脆,色泽带粉嘅猪手肉口感松软,皮与肉之间带微微胶质感,口感妙极,不负招牌之名
黑松露意大利介子云吞伴轻怡菠菜忌廉汁 $128

意大利云吞包住菠菜蓉,再配上黑松露忌廉汁,香气绝对无得输,因为黑松露嘅气味散发出嘅幽香,非常突出,而忌廉汁打得滑溜;至于啲意大利云吞有少少咬口感,内里嘅菠菜蓉细绵清新,估唔到德国菜以外,意大利云吞亦做得相当不俗。
黑松露意大利介子云吞伴轻怡菠菜忌廉汁
香焗苹果金宝伴云呢嗱汁 $38

店员介绍,佢哋啲「金宝」喺即点即制即焗,所以,入口既香脆,又松化,充满牛油香;而下层满满苹果肉,清甜、柔软、芳香,斋食都已经觉得好味。
香焗苹果金宝伴云呢嗱汁
热情杂果芝士饼 $48

初头睇鬼错,以为喺「热情果」芝士饼,原来喺热情「杂」果,即喺伴碟𠮶一堆杂莓及龙珠果,而芝士饼喺芒果口味,整体卖相又几靓、几缤纷。味道上,件芝士饼又唔错㖞,消化饼底有些微厚,芒果芝士却喺几香滑。
热情杂果芝士饼
德国菜一向予人平实之感,唔花巧,所以,今日所尝到多道嘅菜式,都带有依一种感觉。而且,味道的确有水准,算得上喺几道得意之作,绝唔喺花拳绣腿
传统德国脆薯饼伴烩野什菌