之前经过元州街已经见过呢间舖头,依日又想食辣嘢😜,所以就决定同同事去试下。餐厅喺一楼,如果唔介意嘅行楼梯会好啲,佢个牌叫人转右去坐电梯,反而仲无咁方便🙈。餐厅原来几大,冷气充足,感觉环境干净企理,可能有大玻璃窗嘅关系啦😊。餐厅晚市做麻辣串串火锅,所以有几个雪柜放咗自助配料,菜名仲有埋英文添😀。另外,仲有个架放咗唔同嘅面食供打边炉🍲,包括红薯粉、紫薯粉、土豆粉同荷叶粉等,全部都几特别,想试。不过呢日嚟到系试佢个午餐,其实系得一味,就系「贵州苗族牛肉粉🐮」。午餐过程有啲搞笑少插曲,就系店员话食物太畅销,师傅去咗买米粉,叫我哋饮住嘢等等🤣。好彩唔洗等好耐就有得食,牛肉粉有分两款,我哋每款叫咗一碗试下🍜。牛肉粉($58),碗粉卖相唔错㖞,牛肉系用🐂牛腩件,肉质几嫩,肥瘦适中,几好味。而我最欣赏嘅系个牛骨汤底,因为系想像中嘅微辣🌶,有少少麻同酸,亦够咸😋。店员介绍话其实汤底本身系唔辣,主要系靠啲酸菜粒有少少辣嚟吊味。至于粉方面,店员话系米粉,但同我哋一般认知嘅米粉有所不同,因为系比较粗,个样似米线。不过食落口感又似米粉咁偏淋,质感都几好,而且好挂汤🤤。但食到尾段,米粉略嫌碎咗少少。家的感觉($7
牛肉粉
家的感觉
家的感觉($78),呢个系进化版嘅牛肉粉,配料多咗卤蛋同卤豆腐,而且粉嘅份量仲多啲添。🥚卤蛋味道唔错,几入味;卤豆腐就争少少,但都OK!
当然进化版嘅牛肉粉就梗系丰富啲啦,但贵$20,不过料都多嘅。其实我建议可以好似我哋咁一样叫一碗,再Share啲𩠌食都OK🙊。
由于餐厅新推出午市套餐,而家送饮品,可以自己喺饮品柜拣🥤。
总括嚟讲,呢碗微微辣家的感觉牛肉粉🏠🐮🍜几正,啱哂净系食得少少辣嘅我。餐厅嘅女店员服务好好,好亲切,令人舒服。如果定价平少少会更加吸引,有机会嘅都想嚟试下晚市嘅串串火锅
2020-06-03
家的感觉