2021-04-14
係香港正宗好食嘅壽喜燒定價一般比較高,最怕嘅就係即使比左錢,味道都係未如理想。今次就同朋友去左呢間位著名嘅すき焼 森 食lunch。佢地嘅lunch非常難book, 我地預早左一個月訂枱,都只係訂到平日嘅晏就,大家想食就要早少少預訂。我同朋友今次係專誠去食佢個Sukiyaki Set ($580), 要係訂位嘅時候提前叫佢預留定。雖然$580食個lunch感覺上好似好貴,但佢無論係食物質素定服務都令我覺得物超所值!佢成個lunch set係包左前菜、茶碗蒸、野菜拼盤、A4和牛、飯/烏冬、甜品同咖啡,唔洗擔心食唔飽。係食野之前師傅會好細心咁check你有冇野唔食,由於我係唔鍾意食蛋,佢就將我個set入面嘅滑蛋牛飯轉左做炒烏冬,非常之貼心😊食壽喜燒嘅主角當然就係和牛喇🤣成個set每人會有4片嘅A4和牛,分別係肉眼、西冷同2片牛肩肉,順序咁由淡至濃咁食。呢度嘅壽喜燒同我以往食過嘅唔同,一般嘅壽喜燒會將牛肉放入湯底到煮,而呢度嘅壽喜燒則係師傅係你面前煎牛肉,再係過程中加入特調嘅壽喜燒汁,令牛肉入口有更豐富嘅油香。首先食嘅係肉眼,佢地嘅肉眼係切得非常薄,口感嫩滑,但牛味唔算重,食到嘅更多係壽喜燒
食壽喜燒嘅主角當然就係和牛喇🤣成個set每人會有4片嘅A4和牛,分別係肉眼、西冷同2片牛肩肉,順序咁由淡至濃咁食。呢度嘅壽喜燒同我以往食過嘅唔同,一般嘅壽喜燒會將牛肉放入湯底到煮,而呢度嘅壽喜燒則係師傅係你面前煎牛肉,再係過程中加入特調嘅壽喜燒汁,令牛肉入口有更豐富嘅油香。首先食嘅係肉眼,佢地嘅肉眼係切得非常薄,口感嫩滑,但牛味唔算重,食到嘅更多係壽喜燒汁嘅甜味;而西冷則比較厚身,食落更為有咬口同juicy, 牛味較突出;最後嘅牛肩肉係最能食到和牛入口即溶嘅口感同油香嘅味道,個人最鍾意呢個部位😋😋😋每食唔同嘅部位師傅都會為我地配上唔同嘅日本野菜,唔洗擔心食牛肉會食到好膩😋
整體黎講今次真係非常好嘅用餐體驗,如果有機會嘅話我絕對係會再幫襯💕