2014-02-05
係新年,好多食市都唔開門~攪到我地呢D 係初五開工既人仔都唔知有飯食有同事提議不如去上水街市打個轉啦~去到個街市又估唔到咁多人係度~因為我地成10個人開飯~好多地方都冇咁多張(木台)行行下見到呢間野~又有兩張大台~就唔理咁多坐左先講一坐底就見到一張以手寫既餐牌~雖然係手寫都睇得明佢講咩既~以$38 既餐有包有湯有飯食~都算係咁架啦~好似熱飲加$6 ,凍飲加$8 的~~咁轉眼有個男人黎落單啦~我地講左九千幾次都係落唔掂份單~我地都唔係講中文餐名架啦~讀英文字都係唔明=口=fine~呢個絕對唔係問題~佢話要15mins,叫我地飲住湯先啦~同事話紅湯又濃又"傑"又咸~飲左一陣都放棄了白湯更出事-口-唔知係唔係落左十斤鹽~咸到連想飲落去既動力都冇埋第一個黎既就係同事既茄汁牛利飯/意粉~首先唔知係唔係佢地真係太有錢~~即情將茄汁變左一堆未開既茄膏直情上碟~(唔知大家知唔知~其實有陣時我地食既茄汁~係廚房黎講係要一罐茄膏加水加糖溝番開先出得街)而今次我同事食既茄汁就係一pet 未開既茄膏上碟~其實它家既牛利都幾好手,只係d 茄膏出事~因為它既酸又咸~最重要係冇水飲呀嗎大佬~真係有同事食左半碟放底左
有同事提議不如去上水街市打個轉啦~
去到個街市又估唔到咁多人係度~因為我地成10個人開飯~
好多地方都冇咁多張(木台)
行行下見到呢間野~又有兩張大台~就唔理咁多坐左先講
一坐底就見到一張以手寫既餐牌~雖然係手寫都睇得明佢講咩既~
以$38 既餐有包有湯有飯食~都算係咁架啦~
好似熱飲加$6 ,凍飲加$8 的~~
咁轉眼有個男人黎落單啦~我地講左九千幾次都係落唔掂份單~
我地都唔係講中文餐名架啦~讀英文字都係唔明=口=
fine~呢個絕對唔係問題~
佢話要15mins,叫我地飲住湯先啦~
同事話紅湯又濃又"傑"又咸~飲左一陣都放棄了
第一個黎既就係同事既茄汁牛利飯/意粉~
而今次我同事食既茄汁就係一pet 未開既茄膏上碟~
其實它家既牛利都幾好手,只係d 茄膏出事~
因為它既酸又咸~最重要係冇水飲呀嗎大佬~真係有同事食左半碟放底左啦
之後就不斷黎錯野,不斷唔記得我地叫左d 咩啦~不斷上d 唔係我地既單啦~
最後....小妹叫左一碟黑椒豬手配牛肉(牛扒)意粉~因為我唔食辣,叫老闆轉其他汁啦
點知同佢前後講左5次我要c餐意粉轉蒜容汁~最後黎既都係茄汁牛利意粉
都算數啦~趕時間番公司,唔理咁多食左先算啦!
最後我連牛利都係搵d 冇掂茄膏黎食,所以意粉我都係食左半碟咋~
番到公司即刻搵水飲啦真係救命
但係真心唔會有下次囉~~~~
大家可能話點解我講到咁唔得,點解唔叫野飲?
因為個老闆唔比我地落野飲囉~佢話沖唔切啵吹脹~
你話有個包都好呀!!!
最爆都係~埋單個陣問番我地有冇飲野,有既木台面就有杯啦~
又係你叫我地唔好落野飲既~又問番我地有冇飲野=口=
一句吹脤~
题外话/补充资料:
今次食評係因為冇諗過出,所以冇準備去影相~
但係諗左一晚都係忍唔住要去出呢篇極之不安既開年飯~
不過今日有同事又去上水街市~睇到佢地今日出菜好似有改善~
唔知係唔係師父嬲老闆咁早開鋪啦~但係呢間Black list 硬架啦~